Jim Lee za stolkem na podiu. Chvílemi si užíval volna, protože neměl nic k podpisu. Ta volna byla maximálně párvteřinová.

Jim Lee za stolkem na podiu. Chvílemi si užíval volna, protože neměl nic k podpisu. Ta volna byla maximálně párvteřinová. Zdroj: Richard Klíčník

Silná trojka Mills, Aaronovitch a Moore
Americký kreslíř Jim Lee v současné době patří zároveň k vůdčím osobnostem vydavatelství DC
Pat Mills a ředitel nakladatelství Crew Petr Litoš
Pat Mills, legenda britského komiksu, šéf nakladatelství 2000 A. D. a duchovní otec keltského bojovníka Sláina, jehož komiksy v Česku vycházejí již více než dvacet let.
Pat Mills a Jim Lee
6
Fotogalerie

Komiksový svátek! Hvězdy Jim Lee, Pat Mills a Ben Aaronovitch přijely za českými fanoušky

Z historického hlediska není podstatné, proč se tento víkend nekonala plánovaná pompézní akce pro fanoušky fantastiky a komiksu s názvem PragueCon, nad kterou se stále vznáší celá řada otazníků. Podstatná je skutečnost, že se v pátek 28. konal Crwecon speciál, skromný, ale o to úspěšnější pohrobek, na kterém se v jediný okamžik podepisovali Pat Mills, Jim Lee a Ben Aaronovitch.

Že PragueCon nebude, muselo být jasné prakticky každému, kdo sledoval dění kolem podezřelých podmínek konání celé akce. Přitom došlo nejen k pozvání účinkujících, ale i k nákupu některých letenek. Fiasko, které vrhá špatné světlo na celé Česko, trochu mírnilo nakladatelství Crew a Argo, jejichž autoři návštěvu Česka přislíbili. Chtělo to hodně entusiasmu a improvizace, ale vše dobře dopadlo. V kinosále Městské knihovny na Mariánském náměstí skutečně proběhla celodenní akce o komiksech a fantasy literatuře.

Keltův otec, zombie lovec

A hosté rozhodně nebyli žádná ořezávátka. Většinu programu nakonec obstaral Pat Mills, legenda britského komiksu, šéf nakladatelství 2000 A. D. a duchovní otec keltského bojovníka Sláina, jehož komiksy v Česku vycházejí již více než dvacet let. Mills hovořil ve třech blocích, během nichž se fanoušci dozvěděli hodně ze zákulisí vzniku nakladatelství, vlivu francouzského komiksu na ten britský, ale i spoustu zajímavých historek z tvorby Sláina i Soudce Dredda, k němuž Mills také dlouhá léta píše scénáře.

V posledním bloku pak Mills představil kreslíře Stewarta Moora, se kterým tvoří komiks o lovci zombií. Stewart je nejnovější akvizicí slavného magazínu 2000 A. D., který se potýká s odlivem talentů do USA, nad čímž si Mills několikrát posteskl.

Baldachýn a noční kouzelník Ben Aaronovich

Akce také byla vyvrcholením českého programu spisovatele Bena Aaronovitche, jehož knižní řada Řeky Londýna se již stačila proslavit i u nás – prvního dílu se prodalo více než 11 tisíc výtisků. Autor přijel představit novinku Nejodlehlejší stanice a komiks Noční kouzelnice. Aaronovitche na pódiu zpovídal Tomáš Baldýnský, který britského autora nejen přiměl prozradit, že v nejnovější knize Lies Sleeping (v Británii vychází 6. 11.) dokončí příběh Muže bez tváře, ale zejména to, že v roce 2022 hodlá vydat knihu, v níž navštíví jeho hrdina Peter Grant Českou republiku. Příběh se má týkat přízračného tanku brázdícího dálnici D1.

Ticho s Jimem Leeem

Poslední bod programu náležel největší hvězdě – pozvání přijal i americký kreslíř Jim Lee, který v současné době patří zároveň k vůdčím osobnostem vydavatelství DC, a tím se řadí mezi nejvlivnější komiksové tvůrce světa. Nad jeho účastí se dlouho vznášel oblak nejistoty, takže když se skutečně objevil na pódiu, spadl kámen ze srdce nejen všem fanouškům, ale i pořadatelům.

Lee patří k nejpopulárnějším kreslířům současnosti a jím kreslený Batmanův příběh Ticho (scénář Jeph Loeb) patří u nás k těm nejúspěšnějším vůbec. Lee hovořil nejen o své tvorbě, ale také o plánech DC, a to včetně podrobnostech o návratu Neila Gaimana k psaní komiksů. Ano, čeští fanoušci dostali nejen kýžené autogramy, ale taky svůj komiksový svátek.