Návrat Krále Šumavy #03: Opona se zatahuje

Návrat Krále Šumavy #03: Opona se zatahuje Zdroj: Archiv nakladatelství Labyrint

Přichází další zima a ztráty na obou stranách se sčítají.
Král Šumavy tvrdě platí za svou pověst nepolapitelného agenta-chodce.
Okolo kapitána Fišera se začíná stahovat síť podezřívání a strachu.
Vrcholící stalinismus drtí Československo a jeho ozvuky doléhají i do bavorského příhraničí.
Závěrečný díl komiksové trilogie inspirované románovým bestsellerem Davida Jana Žáka Návrat Krále Šumavy směřuje k velkému špionážnímu finále.
8
Fotogalerie

Král Šumavy má konečně dobojováno. Vyšel skvělý komiks o postrachu komunistických pohraničníků

Trilogie nakladatelství Labyrint Návrat krále Šumavy je kompletní. Skutečný příběh Josefa Hasila, nepolapitelného převaděče a postrachu komunistických orgánů, je tedy komplet i v komiksovém podání. Všechny tři knihy mají dohromady 640 stránek – a to už je pořádná porce dobrodružství z pohraničí.

První kniha měla 160 stránek a dá se předpokládat, že u stejného rozsahu měly zůstat i další dvě pokračování. To by možná stačilo na Hasilův příběh, ale tvůrci scénáře Vojtěch Mašek a Ondřej Kavalír se snažili vyprávět širší verzi příběhu (na motivy stejnojmenné knihy) – i s tím, co se dělo na straně komunistické policie.

Poslední díl kromě toho obsahuje i několik děsivých snů hlavního hrdiny, které nijak nepřispívají ději, ale atmosféru budují kvalitně. Není se proto čemu divit, že rozsah posledního dílu je 264 stran (vlastně o jednu méně, protože jedna stránka se v komiksu omylem opakuje).

Karel Osoha válí

Autorem výtvarné stránky komiksu je Karel Osoha a každý jeden díl představuje jeho heroický výkon. Ano, poslední je nejvykreslenější, Osoha si už plně osvojil úsporný styl, kterému ovšem nechybí detaily; jako vždycky jde také o termíny, které komiksové tvůrce pronásledují hůř než komunisté Josefa Hasila. A stejně jako nedostal komunista na čáře Krále Šumavy, zvítězil na plné čáře i Karel Osoha.

Děj třetí knihy začíná v roce 1950 a komunisté rozjíždějí na hranicích akci Kámen. Jeden z nejhnusnějších šprýmů režimu počítal s vybudováním falešných hranic před hranicemi a získávání informací přímo od lidí, které přivedli na falešnou americkou základnu převaděči-provokatéři. Šťastně převedení neváhali s uváděním všech svých kontaktů…

Je škoda, že scénář nepracuje s nejnovějším poznatkem – že do akce Kámen nespadl nikdo, kdo by se aktivně sám snažil o překročení hranic. Do akce byli zavlečeni pouze lidé nepohodlní režimu, kteří by však za jiných okolností emigraci nevolili – do celého komplotu je vmanipulovala tajná policie. Ale to je jen poznámka na okraj.

Až nakonec opona spadla

Třetí díl dobře demonstruje vývoj situace – Josef Hasil už neoperuje na čáře, v Praze je na spadnutí proces se Slánským, Opona se zatahuje (jak zní už sám název závěru trilogie) a západní velmoci se omezují na pozorování a přípravu na „zákopovou válku“. Čas přestřelek na hranicích končí. Komunisté jsou jednoznačně aktivnější a vyvrcholením celého příběhu je pokus o Hasilovo zatčení ve Vídni, což je v zásadě jediná (zato ale rozsáhlá) akční scéna.

Jak to celé skončí, dobře víme. Hasil nakonec emigruje do USA, kde dožije obyčejný život bez jakéhokoli adrenalinového dobrodružství. Pracoval v General Motors. A my se komunistů nezbavili dodnes. Přesto jde o velkolepý příběh jedince, který se odmítl podřídit zločinecké mašinerii, jež zlomila miliony páteří. A pořád je to dost dobrý komiksový biják, který si zaručeně užijete víc než film s názvem Král Šumavy.