Obálka Nimony

Obálka Nimony Zdroj: Archiv nakladatelství Paseka

Meče! Magie! Lasery! V tomhle zvláštním království vedle sebe existují rytíři i nejmodernější technologie.
Řád království naruší příchod dívky jménem Nimona, která se dokáže proměnit v nejrůznější stvoření a která navíc nabídne svoje služby vrchnímu padouchovi
Společně s padouchem se Nimona snaží celému království ukázat, že zdejší idol a jeho kolegové z „Institutu prosazování pořádku a hrdinství“ nejsou tím, za koho se vydávají.
3
Fotogalerie

Drsná a neklidná. Nimona boří klišé krmné fantasy

Co byste asi dělali, kdybyste byli holka a děsně vás štvalo, jak pitomě se chovají padouši ve fantasy románech? Nu, pokud byste uměli kreslit jako Noelle Stevensonová, mohli byste začít publikovat na webu komiks, kde by se puberťačka s fakt hustými schopnostmi stala parťačkou největšího padoucha v království.

Nimona je trochu při těle, má uši samou náušnici, ujetý účes a sympatizuje s Ballisterem Temnotajem, toho času úhlavním nepřítelem říše. Touto rolí jej pověřil Institut hrdinství, který dobře chápe, co lid nejvíc potřebuje. Nimona to ale vidí jinak a věří, že s její pomocí se Temnotaj stane opravdickou hrozbou, a nikoli pouze paňácou k udržování poddanstva na uzdě.

Už teď vám musí být jasné, že tohle bude zábavné čtení – a je jedno, jestli je vám třináct, nebo padesát. Noelle Stevensonová (kterou známe díky komiksu Záleskautky) se rozhodla pošlapat každé žánrové klišé a sehrát to celé znovu. A co všechno že to nerespektuje?

Jak to nebylo doopravdy

Už samotná stavba světa je rána na solar milovníkům žánru. Magie v tomhle na první pohled středověkém světě existuje vedle pokročilých vědeckých vynálezů, dětský pomocník je daleko mocnější a o dost šílenější než hlavní padouch, vzápětí se ukáže, že padouch vlastně ani zdaleka není padouch… a tak bychom mohli pokračovat. Nimona je zábavně a přitom důmyslně vymyšlená, i její podoba se vymyká zaběhnutým představám o hrdinkách a je snadné si ji oblíbit. Snad jen v otázce LGBT problematiky se tu v jeden kratičký okamžik tlačí trošku moc na pilu, ale zkrátka když musíte, tak musíte...

Komiks tak trochu připomíná také u nás dříve vydávaný francouzský komiksový seriál Donžon, který si originálním způsobem dělal legraci nejen z dračího doupěte. Stejně jako autoři Donžonu také autorka Nimony evidentně fantasy miluje, jen se do ní snaží vnést trochu čerstvého větru. Hezky po svém. Pravda, když to samé udělal na počátku 90. let Andrzej Sapkowski, mělo to trochu jiné grády. Ale Nimoně je teprve osm let (webkomiks začal vycházet v roce 2012) a už to dotáhla na vlastní filmovou adaptaci, takže uvidíme, co z ní ještě všechno vzejde.

Hrdinka měnící se před očima

Ještě jsme nezmínili, že Nimona je morfomág – to znamená, že se může měnit ve všechna existující zvířata a také v jiné lidi. A jako správná (anti)hrdinka se pyšní velkým tajemstvím původu. Čtenáři se sice v jedné z kapitol dozví, jak ke schopnostem přišla, ale později se ukáže, že co se týče Nimony, není jisté vůbec nic.

Právě ona nevyzpytatelnost a nestálost podob hlavní hrdinky je na komiksu zábavná – skoro tak zábavná jako rozplétání podivného vztahu Institutu hrdinství, Temnotaje a hlavního kladného hrdiny, který se v češtině jmenuje Zlatobříšek – a vypadá úplně přesně, jak se jmenuje. Sečteno a podtrženo vydala Paseka další komiks pro celou rodinu, který si zamilují (nejen) všechny holky, co před pár lety začínaly číst Hildu a už jí tak nějak odrostly. Humor je také rozhodně o poznání dospělejší.

A stejně jako Hildu překládala i Nimonu skvělá Martina Knápková (díky za sira Podbřišulína), takže v tomto konkrétním případě není skutečně nad čím váhat. A asi je dobré podotknout, že oproti Záleskautkám nebude čtení Nimony nuda ani pro kluky.