Video placeholde
A co kdyby to byla pravda? Instalace Evy Jiřičné ve Vojanových sadech
Tématem letošního Signal Festivalu je revoluce. Znělka zobrazuje prvotní projev odporu, který v onu revoluci přeroste
Ivan Kafka představuje své dílo O stádnosti / Zjevná stádnost, které připravil pro SIGNAL festival 2018
Sestřih ze Signal festivalu 2017
Instalace HEARDT na SIGNAL festivalu 2017
8
Fotogalerie

Pražský Signál festival letos bude. O bezpečnosti jednají organizátoři s epidemiologem Maďarem

Osmý ročník Signal Festivalu se uskuteční od 15. do 18. října v ulicích Prahy. Přinese novou trasu, která zavede návštěvní na neokoukaná místa pražské čtvrti, ve které se festival dosud nekonal.  Již nyní ředitel festivalu Martin Pošta dělá vše pro to, aby zajistil pro všechny návštěvníky bezpečí. Opatření vzniknou na základě doporučení epidemiologa Rastislava Maďara, který s festivalem spolupracuje.

Nouzový stav v zemi zásadně ovlivnil celou českou kulturu a jeho dopad se nevyhnul ani Signal Festivalu. „Už teď víme, že nás krize ekonomicky zasáhla. Vypracovali jsme proto několik scénářů, jak by mohl festival v říjnu proběhnout a je jasné, že nás čekají změny. Budeme pracovat převážně s českými umělci, objevíme pro návštěvníky nové lokace mimo centrum a přineseme novou trasu. A nevylučuji, že nebude oproti minulým ročníků méně instalací, finální podobu osmého ročníku ovlivní dění letních měsíců,“ říká ředitel festivalu Martin Pošta.

Již nyní organizátoři řeší přípravu festivalu z pohledu bezpečí návštěvníků. O spolupráci a supervizi požádali epidemiologa Rastislava Maďara. „Jsme s Martinem Poštou v kontaktu, poskytl jsem týmu festivalu odborné názory na současnou epidemiologickou situaci a její možný vývoj. Řešíme, jaká zavést účinná preventivní opatření, aby reflektovala požadavky na bezpečnost prostor ve vztahu k ochraně zdraví osob, které se v nich budou pohybovat,“ upřesňuje Rastislav Maďar.

Letošním tématem festivalu je „Plan B“, umělecká díla se budou věnovat enviromentální problematice a budoucnosti soužití člověka s planetou. Signal Festival 2020 tak bude prezentovat jak díla, která reagují na současný stav a důsledky našeho chování, tak projekty, jež optimisticky hledají možná řešení, která by mohla přinést zdravou budoucnost celému zemskému ekosystému. Festival se uskuteční čtyři podzimní večery od 15. do 18. října a součástí jeho programu bude umělecký videomapping, světelné i interaktivní instalace.