Skupina Mimikry

Skupina Mimikry Zdroj: Archív

Jak Nirvana vykradla Majora Zemana

Na Internetu se objevila nepoužitá scéna ze seriálu 30 případů majora Zemana. Díky ní už víme, že kapela Mimikry na legendárním koncertě zahrála vedle písně Bič boží také skladbu Smells Like Teen Spirit, která o nějakých třináct let později proslavila kapelu Nirvana. Jiří Lábus už u toho nebyl.

Vystřižení sekvence nezabránil ani režisér Sequens. Těžko říct, co se cenzorům nelíbilo — jestli to, že hudba i aranžmá byly na sedmdesátá léta moc odvážné, či příliš popisný text (Ahoj, ahoj, ahoj, jak nízko). Vypuštění Smells Like Teen Spirit z kultovního dílu Mimikry každopádně dalo vyniknout spíše průměrné písni Bič boží. Jak dokazuje uveřejněné video, to, že mladý Oldřich Kaiser s Ivanou Andrlovou nadšeně trsají právě na ní, jak jsme si všichni dodnes mysleli (a dost se tomu divili), je jen iluze vytvořená ve střižně.

 

 

Podobnost mezi oběma verzemi skladby Smells Like Teen Spirit (tedy té od kapely Mimikry z roku 1978 a té od Nirvany z roku 1991) je nápadná. Po důkladnějším poslechu lze dokonce říci, že jsou nachlup stejné. Kurt Cobain se na rozdíl od jiných plagiátorů ani nepokusil skladbu pozměnit, či ji dokonce někam posunout. Bohužel to není jediný příklad, kdy někdo takhle využil tuzemskou klasiku. Jak ale uvidíte v následujících ukázkách, Cobain byl jednoznačně nejdrzejší. Renomovaní světoví muzikanti se většinou u českých kolegů jen volně inspirovali ...

 

Fakt, že Monkey Business jsou po světě hojně kopírovaná kapela, je známý. Zde drobná ukázka:

Kool And The Gang – Get Down On It

 

 

Monkey Business – My Friends

 

 

Se svou verzí skladby Malé přání (vyšla pod krycím názvem Close To Me) by The Cure na Portě neuspěli. Díru do světa s ní však bohužel udělali. A naopak – kdo dnes zná kapelu Čp. 8?

 

The Cure – close to me

 

 

Čp.8 — Malé přání

 

 

Tohle je fakt skandální. Schválně si zkuste tipnout, kolik lidí na světě zná Boney M a kolik půvabnou lidovku Až budou trumpety, jednoznačný předobraz hitu Rivers Of Babylon. Život je nespravedlivý.

 

Boney M – Rivers Of Babylon

 

 

Moravanka — Až budou trumpety

 

 

 

Obecně známý příklad. Mohlo by se zdát, že taková osobnost, jako je Prince, nemá zapotřebí kopírovat někoho, jako je Ondřej Soukup. Když on ten riff z hitu Lucie Bílé je ale vážně neodolatelný.

 

Lucie Bílá – Láska je láska

 

 

Prince — Alphabet Street