Karlovy Vary 2009 <br/>– T.M.A. nad festivalem

Karlovy Vary 2009
– T.M.A. nad festivalem

Karlovy Vary 2009
– T.M.A. nad festivalem

Režisér Juraj Herz si udělal krátkou přestávku v natáčení filmu Habermannův mlýn, aby na karlovarském festivalu uvedl premiéru své novinky T.M.A.

Režisér Juraj Herz si udělal krátkou přestávku v natáčení filmu Habermannův mlýn, aby na karlovarském festivalu uvedl premiéru své novinky T.M.A. Původně se film jmenoval docela obyčejně Tma – současný titul získal poté, co se kdosi ze zahraničí dožadoval informací o filmu „tý em ej“.


Juraj Herz tu dal volný průchod své vášni pro hrůzu, která má kořeny už v jeho raném dětství. Ne snad, že by trpěl – tedy do té doby, než byl deportován do koncentračního tábora, ale vždy si prý liboval v hrůzných příbězích. Tentokrát se ujal scénáře hudebníka a výtvarníka Martina Němce. K napsání ho mimo jiné inspiroval děsuplný dům v obci Valeč, kde se pak také film natáčel.
Němec napsal příběh o hudebníkovi a výtvarníkovi Markovi, který se vrací do rodného domu, aby tu našel klid. Místo toho je svědkem podivných událostí, jež mají kořeny v minulosti. Původní motiv „zla v domě“ se týkal středověkých obětních rituálů. Režisér si ale přál něco bližšího dnešku, a tak příběh opřel o skutečné události předcházející začátku druhé světové války, kdy Němci zabíjeli mentálně postižené spoluobčany, aby „vyčistili“ svou rasu. Témata spojená s válkou jsou pro Herzovu tvorbu klíčová a neváhá je použít, i kdyby to mělo příběh posunout jinam. Ostatně neměl problém přepsat hlavní kladnou postavu na největšího padoucha – drží se totiž hesla: dobrý scenárista je mrtvý scenárista.

T.M.A. je čistě žánrový horor, v němž se zjevují duchové zavražděných dětí a vypichují oči. Valečský dům je hororově vděčný a dostatečně děsivý, stejně jako temný pohled Ivana Fraňka v hlavní roli.
Nejcennější na celém filmu ovšem je, že se Juraj Herz do hororu vůbec pustil, v českém kontextu je to stále ojedinělé.
A ojedinělé to také nejspíš zůstane. Navzdory vší snaze a dobré vůli nejde totiž o film, jenž by nás přesvědčil, že by měl hororový žánr u nás zakořenit.




T.M.A. je v kinech k vidění už od 9. července.
Pak by se měl film objevit na festivalech hororových filmů.








Související:
Připomeňte si rozhovor Dariny Křivánkové s Jurajem Herzem
JSEM ŽID ANTISEMITA... (Reflex č. 24 / 11. 6. 2009)




Sledujte dál rubrikuKARLOVY VARY 2009