Andrej Babiš, dojič Česka - ilustrační koláž

Andrej Babiš, dojič Česka - ilustrační koláž Zdroj: Reflex

Marek Stoniš: Nedůvěra vládě? A co tak nedůvěru voličům?

Představme si, že v důsledku nadměrného pobytu na dnešním prudkém sluníčku zvednou někteří vládní poslanci z řad komunistů nebo sociálních demokratů ruku pro nedůvěru Babišovu kabinetu. Co bude následovat? 

Prezident Zeman pověří sestavením nové vlády… Andreje Babiše. Jednou, dvakrát… a kdyby to nevyšlo, tak si nominuje svoji „vládu odborníků“. Což je akt, který má velmi dobře nacvičen z dob po prokurátorském puči proti Nečasově vládě před šesti lety.

Nové volby?

Nebo snad předčasné volby? Ve chvíli, kdy se část opozičních stran potácí na hraně volitelnosti a kdy každý další Babišův skandál a jeho následný (jakkoliv bizarní) mediální protiútok upevňují jeho voličské jádro? Může se stát, že z takových voleb vyjde Babiš ještě silnější než před nimi.

Babiš bez Babiše

Jistě, nabízí se ještě několik překvapivých politických tahů, aby se vůči Babišovi kritická veřejnost i opozice „uklidnily“. Třeba pokračování Babišovy vlády bez Babiše. Jenomže to je totéž, jak fungovalo Babišovo ministerstvo financí bez Babiše po jeho odchodu z postu ministra Sobotkovy vlády nebo jak fungují Babišovy firmy bez Babiše po jejich převedení do svěřenského fondu. Formálně bude vládu řídit někdo jiný, ostudy doma nebo v zahraničí bude možná o něco méně, ale výsledek bude podobný jako v předchozích případech.

Ano, je to projev totální skepse. Skepse, jež ovšem nemůže zakrýt zjevný fakt, že Andrej Babiš nemá kvůli totální nevěrohodnosti a nekompetentnosti v čele vlády co dělat.

Sledujte zpravodajství z dnešního dění v Poslanecké sněmovně na Reflex.cz. Po skončení hlasování o nedůvěře budeme publikovat exkluzívní komentář Bohumila Pečinky.