A dost!

A dost! Zdroj: Jan Šibík

Také obálky Reflexu byly na Letné
I motýle jsou proti Babišovi
Letenský Molochov v obležení demonstrantů
Moderátor demonstrace Benjamin Roll
Kolega JXD – beze slov
8
Fotogalerie

Bohumil Pečinka: Babiš v důsledku demonstrace na Letné definitivně ztratil autoritu

Dnešek je váš, zítřek je náš. Tento slogan by se k popsání atmosféry během demonstrace na pražské Letenské pláni hodil nejlépe. Většina ze 300 tisíc účastníků neměla iluzi, že by premiér Babiš den nato podal demisi. Přesto se něco podstatného ve veřejném mínění zlomilo. Andrej Babiš se pro vlivné společenské skupiny stal personou non grata, a tak už to bude do konce jeho politického života.

Větu Dnešek je váš, zítřek je náš jsem si vypůjčil z knihy novináře Pavla Tigrida, kterou vydal v emigraci sedm let před pádem komunismu. Reagoval na akce dělnického hnutí Solidarita v Polsku a chtěl říct jedno: komunisté sice stále mají moc (dnešek), ale ztratili přirozenou autoritu. A bez toho se dlouhodobě nedá vládnout, ani když máte v rukou armádu a policii. V určitou chvíli se pak obrátí mezinárodní situace, dostatečný počet lidí se zbaví strachu a zítřek bude patřit lidem stojícím v opozici.

Říkejme mu zloděj

Pražská Letná se sice odehrávala v jiném politickém kontextu, ale základ je stejný. V neděli sem přišlo minimálně tři sta tisíc lidí, a to převážně z řad středních vrstev, které jsou svou angažovaností pro politiku vždycky nejdůležitější skupinou. Poselství bylo jasné: Máme toho dost, Babiše se nebojíme a jeho autoritu neuznáváme. A co horšího: na tisících transparentů nebyly primárně politické požadavky. Odrážela se na nich směs pohrdání a legrace z premiéra, jehož hospodářské a trestněprávní delikty překročily představitelnou mez. Nejčastěji se o Babišovi vyjadřovali jako o zloději, ale neříkali to vždycky nenávistně. Co z toho vyplývá?

 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!