David Ondráčka je absolvent politologie a politické ekonomie. Od roku 2008 řídí českou pobočku mezinárodní nevládní organizace Transparency International.

David Ondráčka je absolvent politologie a politické ekonomie. Od roku 2008 řídí českou pobočku mezinárodní nevládní organizace Transparency International. Zdroj: ČTK

Andrej Babiš a David Ondráčka v roce 2011.
„Dotační systém Babiš míří přímo do jeho kapsy,“ říká v rozhovoru pro Reflex David Ondráčka.
„Dotační systém Babiš míří přímo do jeho kapsy,“ říká v rozhovoru pro Reflex David Ondráčka.
3
Fotogalerie

Babiš cíleně lže a nachází se v ostrém střetu zájmů, říká šéf Transparency International David Ondráčka

Hlavním tématem poslední protibabišovské demonstrace na Václavském náměstí bylo zjištění auditorů Evropské komise, že premiér stále ovládá svoje firmy a současně má vliv ve státních úřadech, které jim přidělují dotace. Celá akce se rozjela koncem loňského léta z podnětu šéfa české pobočky organizace Transparency International Davida Ondráčky.

Co bylo podstatou vaší stížnosti adresované Evropské komisi na Andreje Babiše?

Naše sdělení bylo asi tohle: Andrej Babiš je člověkem, který nadále ovládá svoje hospodářské a mediální firmy a nachází se v ostrém střetu zájmů jako vlivný politik a současně podnikatel. Podle zákona proto nemá nárok na čerpání dotací.

Jak vzniklo vaše podezření, že Andrej Babiš se vlastnictví svých firem zbavil jen naoko?

Na jaře 2017 přijal český Parlament tzv. lex Babiš, tedy zákon proti střetu zájmů. Předseda ANO následně převedl svoje firmy do svěřenských fondů. Zákon ale neříkal: Vlož svoje podniky do svěřenských fondů. Řekl mu: Zbav se střetu zájmů, který máš jako politik a podnikatel. To on si vybral tuto podivnou konstrukci s fondy, která připomíná Potěmkinovu vesnici.

Proč trvalo víc než rok zjištění, že Babiš své firmy ovládá? To nebylo jasné hned na začátku?

Tušili jsme to, ale chyběla nám tvrdá fakta. V roce 2018 byla přijata evropská směrnice o praní špinavých peněz. Kdo se podle ní chce ucházet o veřejné peníze, musel informace o vlastnickém rozložení ve svých firmách zanést do tzv. rejstříku konečných vlastníků. Ve slovenském rejstříku se následně objevila struktura Babišových firem. Včetně toho, jak fungují uvnitř. Někdy kolem dubna května 2018 jsme díky tomu zjistili, že Babiš je stále konečným vlastníkem. Jen do vedení dosadil svou manželku a dva nejbližší advokáty.

Nedávno jste prohlásil, že Babiš cíleně lhal, když říkal, že se svými firmami už není ve střetu zájmů. Co když si premiér skutečně myslel, že když firmy vyvedl do svěřenských fondů, je všechno O.K.?

Myslím, že si zvolil variantu se svěřenskými fondy úmyslně, protože od první chvíle musel vědět, že díky tomu může a chce ovládat Agrofert a další své firmy.

Jak vy vnímáte dotační systém Babiš?

Jako systém, jenž míří přímo k němu do kapsy. Vezměte si jen, že hlavní příjemce dotací drží rozhodující páky českého státu a na důležité státní úřady, kde se rozhoduje o dotační budoucnosti jeho firem, dosazuje své lidi. Finanční toky ovlivňují jak ředitelé státních fondů a ministerští náměstci, tak šéfové kontrolních orgánů.

Obsáhlý rozhovor Bohumila Pečinky s Davidem Ondráčkou najdete v Reflexu č. 24, který je k dostání od čtvrtka 13. června 2019.

Reflex 24/2019Reflex 24/2019|Archív