Jeden z plzeňských fanoušků v péči policistů, kteří vyklízeli hostující sektor

Jeden z plzeňských fanoušků v péči policistů, kteří vyklízeli hostující sektor Zdroj: Martin Sekanina (Blesk)

Z plzeňského sektoru létaly dělbuchy a světlice, nakonec ho vyklidila policie
Z plzeňského sektoru létaly dělbuchy a světlice, nakonec ho vyklidila policie
Policejní zásah v plzeňském sektoru na Spartě
Policejní zákrok proti fanouškům Plzně
Policejní zákrok proti fanouškům Plzně
10
Fotogalerie

Chuligáni na fotbalových stadionech: Chraňme daňové poplatníky. Žádné dotace klubům, když nezajistí pořádek

Sociálně demokratický ministr vnitra Jan Hamáček se po řádění plzeňských „fanoušků“ (zde spíše chuligánů) v rámci utkání s pražskou Spartou rozhodl svolat expertní skupinu, jež se bude zabývat násilím na našich stadionech. Je dobře, že se ministr rozhodl pozvat i zástupce fotbalových klubů.

Nechci a nebudu zde rozebírat utkání Sparty a Plzně, nebyl jsem tam a asi se všichni rozumní čtenáři shodnou, že násilí na stadiony nepatří. Fotbal má být především radost a ne boj o zdraví či dokonce o život v ochozech!

Musím zde ovšem učinit jednu obecnější poznámku.

Jedni (si) hrají, druzí platí

Příliš nechápu, když kluby mají peníze mj. na enormní platy hráčů a trenérů (často i ze západní Evropy, Afriky či Jižní Ameriky), proč více neinvestují do bezpečnosti na stadionech? Proč na tento „byznysový cirkus“ novodobých gladiátorů v kopačkách má přispívat daňový poplatník?

Z jakého racionálního důvodu má platit tetička z Krkonoš drahé manévry policie, která se snaží uhasit bezpečnostní požáry na stadionech Baníku či Sparty?

Český stát by měl Hamáčkovými ústy vyslat jasný signál: Pokud nebude na stadionech a v jejich okolí klid a pořádek, žádné větší dotace do kopané. Samozřejmě analogicky do jiných sportů, pokud by tam docházelo k obdobným násilným výtržnostem.

Závěrečná penalta

Veřejné peníze by měly jít především do podpory sportování mládeže (ale i třeba obyčejných lidí středního věku a seniorů), nikoliv na podporu pár sportovních hvězd. Ty ať si platí sponzoři, kteří ostatně stejně náklady vynaložené na reklamu a sponzoring započtou tak jako tak do ceny výrobků, které kupují sportovní fanoušci.

Bezpečnost na stadionech musí zejména zaplatit sportovní (zde fotbalové) kluby, ne daňový poplatník. U ministra vnitra z ČSSD se ale můžeme spíše obávat, že sportovcům a jejich klubům slíbí další dotace. Dodejme, že s jejich koaličními partnery z hnutí ANO, které nyní ovládá i ministerstvo školství a ministerstvo financí, to nebude z podstaty (populistické) věci lepší.

Koneckonců, slibem neurazíš, a zase je před volbami, v Česku je totiž skoro pořád před nějakými volbami.