Co už si v některých řetězcích v Británii nekoupíte...

Co už si v některých řetězcích v Británii nekoupíte... Zdroj: Profimedia

Bojujme proti terorismu! Krájejte maso nůžkami, občané!

Slabomyslná nemarxistická „systémová opatření“ proti terorismu opouštějí lavice unijních orgánů a dostávají se do komerčního světa. Jeden z britských obchodních řetězců pozastavil dokonce dubna prodej kuchyňských nožů – tedy nástrojů, které znal už neandrtálec a bez kterých je těžko představitelný normální chod lidského života. Opatření má potlačit časté útoky z poslední doby. Tak ještě zakázat prodej aut!

Britský obchodní řetězec Asda do konce dubna zastavil prodej kuchyňských nožů. Ty se sice nesmějí prodávat nezletilým, ale prý se podle řetězce v obchodech často kradou. „Proto jsme se rozhodli vyřadit toto zboží z našich obchodů,“ řekl viceprezident řetězce.

Je to radostná zpráva. Sice je pravda, že bez kuchyňského nože si neuvaříte, ale proti terorismu musíme postupovat systémově. Takže očekávám, kdy se v Británii či jiné zvláště uvědomělé nemarxistické zemi zakážou prodávat automobily.

Útoky autem

Útoky noži skutečně přibývají. A – jako u všech jiných zbraní – nezabíjí ta zbraň samotná, ale člověk, který zbraň drží v ruce. Problémem není zbraň, ale chuť zabíjet. A když se podíváme na teroristické využití nejrůznějších běžných předmětů, musíme přiznat, že nože rozhodně nejsou tím nejnebezpečnějším teroristickým nástrojem. Tím jsou dnes nejspíše auta.

Dějiny automobilového terorismu zahájila 10. července 1973 Češka Olga Hepnarová. Nákladním autem najela do lidí na tramvajové zastávce na Strossmayerově náměstí v Praze. Zavraždila osm lidí. Oběsili ji za to, ale její metoda žila dál.

Útoky autem – ať už najetím do davu, nebo autem naloženým výbušninou a odpálením – používala například severoirská teroristická organizace IRA. Ale také islamisté – v roce 1981 explodovalo auto u iráckého velvyslanectví v Bejrútu, při útoku bylo zavražděno jedenašedesát lidí. Třiašedesát lidí zahynulo - také v Bejrútu - při atentátu automobilovou bombou na ambasádu USA. Automobilový terorismus je běžnou součástí života v Izraeli. V roce 2001 zabil autem palestinský Arab Khalil Abu Alba sedm židovských vojáků.

Už i v Evropě

Útoky autem už nejsou jen záležitostí Blízkého Východu. Podívejme se na několik událostí z nedávných let u nás v Evropě:

30. dubna 2009, Holandsko: Terorista se pokusil o atentát autem na královnu Beatrix. Vjel do davu a zabil čtyři lidi. Dalších třináct lidí osob bylo zraněno, tři z nich zemřely.

22. května 2013, Anglie: Dva teroristé nigerijského původu srazili autem a zavraždili pětadvacetiletého vojáka.

22. prosince 2014 ve Francii v Nantes terorista za volantem náklaďáku najel do davu a zranil deset lidí, dva zabil.

14. července 2016 ve Francii v Nice do davu najel nákladním autem a zabil 86 lidí terorista Mohamed Lahouaiej Bouhlel.

19. prosince 2016 v Německu terorista Anis Amri vjel kamionem do davu v centru Berlína. Zavraždil jedenáct lidí.

3. června 2017 v Británii přímo v centru Londýna terorista autem zavraždil osm lidí.

Zakažte auta!

Uvedené příklady jasně ukazují, že teroristé nás mnohem více než noži ohrožují automobily. Takovou míru slabomyslnosti, aby někdo zkoušel zakázat držení či prodej aut, zatím nevykazují ani ti nejlevicovější evropští politici. Tak začínají alespoň u nožů. Je zcela zjevné, že je to nesmysl. A tak nám, prostým občanům, nezbývá než dumat: Je opatření britského řetězce výsledkem slabomyslnosti jeho vedení, nebo jde jen o další z mnoha a mnoha malých buzerací, které systém občanům v posledních letech připravuje, aby si zvykli, že období svobody a demokracie dávno skončilo?