Poslanecká sněmovna

Poslanecká sněmovna Zdroj: ČTK

Kdo neposlancuje, ať nejí. Zasloužíme si pilné zákonodárce, ne absentující lenochody!

Chodíte pravidelně do svého zaměstnání? A když tam zrovna nejdete, tak se ani neobtěžujete se získáváním a následným zasíláním neschopenky či jiné omluvenky? Čtenáři si teď asi pomyslí, co to v té redakci zase pijí, případně hulí. To snad není pravda. Avšak pěkně popořadě.

Češi a Moravané jsou jak známo národy vysoce pracovité, ne nadarmo máme již několik let nejnižší míru nezaměstnanosti ze všech členských států EU.

Navíc našincům nevadí ani relativně nízké platy, a přesto v drtivé většině pracují, slovy klasika, jako ďasi. Anebo to alespoň zdařile předstírají. Avšak ne tak naši poslanci, ti mnohdy do své práce nechodí a přesto berou pěkný plat. Již se zdálo, že se s tím něco udělá, skutek ale opět utekl.

Sněmovna tento týden opět nestihla projednat návrh postupu rozhodování o peněžitých postizích poslanců za neomluvené absence nejen na schůzích pléna, ale i výborů nebo komisí. Jak známo, na komisích (resp. výborech) se zasévá a na plénu se pak plnohodnotně sklízí.

Kdy se k tématu postihu absencí naše vážené poslanecké shromáždění dostane, je ve hvězdách, to je smutný fakt.

Připomeňme ve stručnosti, že zmíněné peněžní sankce za neomluvené absence poslanců presumuje tzv. platový zákon. Dolní parlamentní komora se ale až tento týden chystala určit rozhodovací orgán, což je zákonná podmínka. A opět se nezdařilo. Ano, správně, milý Watsone, předmětné sankční ustanovení se proto doposud nemůže využívat. K velké lítosti poslanců, tedy těch, kteří řádně plní své úkoly a povinnosti.

Někdo z liberálněji orientovaných čtenářů namítne, jen je nechte absentovat, když tam nejsou, alespoň nenapáchají žádnou škodu. Co je sice hezké ironické konstatování, ale žerty stranou.

Mám za to, že zavedení sankcí za neomluvené absence je zcela v pořádku. Jednou z důležitých hodnot v právním státě je nepochybně rovnost, proto je správné, aby poslancům bylo měřeno stejným metrem jako ostatním smrtelníkům, jejich voličům. Ostatně měl někdo z nich ve volebním programu heslo „Do sněmovny budu chodit jen v homeopatické míře“? táži se na závěr v laskavé nadsázce.