Dnešní místostarosta v Bratislavě vs. hajlující chuligán ve vaně

Dnešní místostarosta v Bratislavě vs. hajlující chuligán ve vaně Zdroj: Blackblog

Patoprstý a jeho kumpáni, jak skáčou po staré škodovce
Patoprstý svou minulost bagatelizuje jako „pubertální blbosti“.
Patoprstý svou minulost bagatelizuje jako „pubertální blbosti“.
Patoprstý svou minulost bagatelizuje jako „pubertální blbosti“.
Patoprstý svou minulost bagatelizuje jako „pubertální blbosti“.
6
Fotogalerie

Renesance nacistů v politice: Chuligán hajlující ve vaně je místostarostou

Martin Patoprstý, bývalý neonacista a chuligán, se stal místostarostou jedné z největších bratislavských městských částí, sídliště Ružinova. Vybral si ho starosta městské části Martin Chren. Zatímco starosta Chren Patoprstého za extremistu nepovažuje, a sám Patoprstý svou minulost bagatelizuje jako „pubertální blbosti“, tak třeba antifašistické hnutí Blackblog je přesvědčené, že neonacistická nátura zůstává.

„Je to pro mě obrovská čest, pocta, a zároveň zodpovědnost a výzva dokázat ještě víc,“ vyjádřil se Patoprstý na sociálních sítích. Pochlubil se, že na ružinovském zastupitelstvu se odteď místo plastových lahví používají skleněné džbány. Patoprstý také zavzpomínal na to, jak v roce 2013 založil sdružení, kterým údajně zachránil své zelené sídliště před výstavbou dvanácti budov.

Normální manžel a otec

Nezavzpomínal už ale na to, že v roce 2016 kandidoval do parlamentu za Slovenskú národnú stranu, a ta ho následně kvůli jeho hajlující fotce z kandidátky vyškrtla. Jeho koníčkem je prý vlastní rodina, snaží se být usměvavý a pozitivní. Na těle však má vytetovaný nápis „Kategorie C“, což je název ultrapravicové hudební skupiny z Brém. Také se tak nazývají sportovní fanoušci vyhledávající násilí, tak zvaní chuligáni.

Podle slovenské tiskové agentury TASR byl jednou z vedoucích osobností uskupení Ultras Slovan Pressburg – fotbalových extremistických chuligánů. V době svého neonacistického působení měl být také stíhán za výtržnictví a ublížení na zdraví. Podle antifašistické stránky Blackblog měl v roce 2005 dokonce dostat dvouletou podmínku a zákaz vstupu do ČR.

Patoprstý zřejmě nepřestal s neonacisty sympatizovat. Nechává například zdobit Ružinov grafitti, které provádí mimo jiné jeho extrémistický přítel Dalibor Spišiak alias Daor. Grafitti umělec Daor kdysi propagoval extrémistické hnutí, v němž Patoprstý působil, vytvářel grafitti s nacistickou tematikou nebo prodával v obchodě s oblečením hojně navštěvovaném chuligány. Nejenže mu Patoprstý ze své pozice dohazuje zakázky, ale jeho prací se často chlubí na svém Facebooku.

„Jsem úplně normální manžel, otec, soused, kolega a občan,“ tvrdí Patoprstý. Podotýká, že ve vaně hajloval, když mu bylo pouhých 20 let.