Video placeholde

Petr Janda: Antichartu jsem podepsal ze strachu. Jednou prásknu slavné, kteří odmítli petici za Havla

Ješitnost a závist je v Česku silná a na to senátor Valenta sází. Myslí si to zpěvák a skladatel Petr Janda, kterému vadí návrh, aby někteří podnikatelé neplatili za přehrávání hudby ve svých podnicích. Tvrdí, že prodává zboží a že hudebníci jsou už tak placení mizerně. Drtivou většinu písniček prý skládal zbytečně, protože z nich nemá ani korunu. Vadí mu střet zájmů u Valenty, u Babiše ho ale neřeší, protože ten ho nechce připravit o peníze. Kvůli kritice Zemana údajně dostává výhrůžky a špatně se mu spí. Nejvíc ze všeho mu ale vadí komunisté.

Janda říká, že se komunismus nesmí za žádnou cenu vrátit, že na něm nebylo nic dobrého. Sám byl přitom jednou z nejpopulárnějších tváří, zejména v 80. letech. Janda připouští, že i díky tomu minulost někdo pozitivně vidět může. Argumentuje ale, že nikdy nebyl ve straně a byl apolitický. Proč tedy podepsal antichartu? Tvrdí, že se měl malé děti a bál se. Prý se hodně vyhrožovalo a bylo to „o držku“. Připouští, že kdyby byl frajer a nepodepsal, nic by se možná nestalo, ale zpět se to vzít nedá. Zdůrazňuje přitom, že podepsal petici za propuštění Václava Havla z vězení. Doslova přitom říká, že jednou práskne ty, kterým petici nabízel a kteří odmítli. Jde prý o ty nejznámější. 

Jandu trápí chování prezidenta Zemana. Kauzy se stále opakují a on se stydí. Prezident má prý moc chyb a moc se jich drží. Podle Jandy by měl být laskavý a milý a nedělat lumpárničky, protože ten úřad je posvátný. Janda nelituje, že podpořil Jiřího Drahoše. I když to znamenalo výhrůžky, kvůli kterým občas špatně spí. Váží si prý lidí, kteří dokážou říct svůj názor nahlas. Na to, aby šel na barikády kvůli premiéru Babišovi, je ale údajně starý. Neřeší, jestli jeho vystoupení platí Agrofert, dokonce jel koncertní šňůru s kapelou Kryštof. Babiš ho totiž, na rozdíl od senátora Valenty, nechce připravit o peníze za hudbu. 

Proč je podle Petr Jandy hudba v koncích? Snaží se ho senátoři okrást? Co je skutečně za snahou senátora Valenty? Jaký je rozdíl mezi střetem zájmů Valenty a Babiše? A lituje něčeho ze své minulosti za komunismu?