Kalousek se stydí za Babiše

Kalousek se stydí za Babiše Zdroj: Blesk archiv

Má to logiku? Kalousek se stydí za Babiše, jako se prý styděl za rakouské nápisy, vyzývající Čechy, aby nekradli

Advent neadvent, českému veřejnému prostoru vládne stále Babiš, Babiš a Babiš. Zdá se, že dokud nebude řádně vysvětlen spor okolo možného střetu zájmů českého premiéra, nehodlá Evropská komise vyplácet firmám spojovaným s panem Babišem nenárokové dotace. Podle právníků Agrofertu zde ale právní důvod pro zastavení nebo vracení evropských dotací není. Komisař EU pro rozpočet Günther Oettinger si aktuálně myslí opak, avšak není zdaleka dobojováno.

K tématu dotací a panu Babišovi jako takovému se již vyjádřil ledaskdo, dovolím si malou glosu upozorňující na jednu „roztomilou související“ věc. Jedním z hlavních Babišových kritiků je dlouhodobě Miroslav Kalousek (TOP 09), starý politický kozák. Jak známo, právě on stvořil pana Babiše. Ten by přece jinak „do politiky jít nechtěl“.

Zmíněný opoziční politik včera na veřejnoprávním ČRo mj. komentoval aktuální dění ohledně Babiše: „… v devadesátých letech jsem se za nás velmi styděl, když v Rakousku byly nápisy Češi, nekraďte zde. A dnes se, paní redaktorko, musím obdobně stydět za premiéra Babiše, kvůli kterému nám EU de facto říká: Češi, nekraďte dotace.“ (volná citace)

Logika studu

Nejsem žádný radikální antikalouskovec, avšak zde musím pozvednout své takřka brežněvovské obočí. Pane poslanče Kalousku, pokud si někdo na svůj obchod umístí de facto xenofobní a paušalizující nápis Češi, nekraďte zde, tak se hlavně musíme stydět za toho, kdo tam ten stupidní nápis dal.

Někdo řekne, že pár Čechů skutečně v raných „devadesátkách“ v rakouských samoobsluhách kradlo. Tak o co jde?

Použijme stejnou logiku. Kdyby si kupříkladu brněnský obchodník dal na večerku nápis Romové, nekraďte zde, řekl by pak Miroslav Kalousek, že to je zcela v pořádku a že se za ty Romy stydí stejně jako za Babiše?

Závěrečný povzdech

Myslím si, že pan Kalousek by jako pravicový konzervativní politik měl trochu více dávat pozor na to, co a jak říká. Takový bonmot ohledně Čechů kradoucích v sámoškách v devadesátých letech si může říkat na vánočních či silvestrovských večírcích pražské topky, kde se mu oba poslední členové jistě s gustem zasmějí, avšak do veřejnoprávního rozhlasu se to vážně nehodí.

Ergo kladívko, tím přirozeně neříkám, že Miroslav Kalousek je v české kotlině jediný politik, který občas rétoricky šlápne vedle!

Dál už neříkám nic... Hezký advent, vážení čtenářští přátelé.

Autor je právník.