Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Další úspěch vědy! Léky už zabijí víc Američanů než ilegální drogy!

Na začátku pochopitelně bylo Dobro, naroubované na momentální nejvyspělejší technologie lidstva. A to Dobro se opakuje tak cyklicky, pravidelně a úspěšně, že se alespoň v oblasti farmaceutických technologií blížíme na hranici dokonalého jedu.

Bolest je, a je zlá. S chronickou bolestí se v podstatě nedá žít, udělá z člověka ruinu - psychickou i fyzickou. Ale příroda vyvinula proti bolesti hned dva léky, v laboratoři zvané přírodní výběr. Jednou z těch látek je THC - účinná látka marihuany, která stačí na utišení malé a střední bolesti. Látky na utišení velké a nesnesitelné bolesti jsou pak v jiné rostlině - v opiovém máku. A kromě těchto dvou látek nedokázala proti velké bolesti věda vymyslet nic - jen ty přirozené látky okopírovat a nelidsky zesílit. A tyto léky dnes zabijí v USA víc lidí než heroin...

Bolesti přibývá jako entropie

Hlavní roli hraje moderní medicína. Dožíváme se díky blahobytu a mimořádně pokročilé lékařské péči (mluvím o euroatlantickém civilizačním okruhu samozřejmě) takového průměrného věku, kdy už bolí něco někde někdy prakticky každého staršího člověka. A je čím dál víc takových, které nebolí něco někdy, ale něco furt. Chronická neléčitelná bolest - artrózu v páteři například doporučují čtyři z pěti znalců, tam je to na jistotu.

A nic jiného než opium známé už od Sumerů - které se kouří (a dobře dávkuje) nebo polyká (což mají doktoři radši, ale špatně dávkuje) nebylo. Až v roce 1804 jednadvacetiletý německý lékárník Friedrich Sertürner z opia izoloval jeho hlavní obsahovou látku v čisté, krystalické podobě. Morfin. Silnější, rizikovější a nebezpečnější.

Byl veden Dobrem, že se bude lépe dávkovat než opium. Závislost na morfinu může být drogovou závislostí, ale u feťáků. U pacientů v medicíně je problematika závislosti méně závažná, než se soudí. Jen u mála pacientů užívajících morfin na lékařský předpis a podle pokynů lékaře se rozvine časem závislost opiátového typu. Somatický návyk u dlouhodobě medikovaných pacientů bývá běžný, ovšem psychická závislost v patologickém smyslu (tedy feťáctví) se vyskytuje zřídka.

Více pokroku!

Progresivní vědci ale také začali morfin používat jako surovinu pro výrobu ještě vychytanějších opiátů a polosyntetických opiátů - opioidů. Kodeinu, ethylmorfinu, hydromorfonu, a především diamorfinu – to je heroin. Od roku 1898 do 1910 byl prodáván jako nenávyková náhražka morfinu a jako dětská medicína proti kašli.

Farmaceutická firma Bayer prodávala heroin jako lék pro lidi závislé na morfinu, a historická zkušenost ukázala, že jak někdo vletí do heráku, už si na morfium ani nevzpomene. Fakt asi šlo o klamavou reklamu...

Opioidy jako sladká tečka

Vrcholem boje za veřejné blaho v tišení bolesti pak byl vynález a široké uplatnění syntetických náhražek morfia. Ty mají řadu výhod: Jsou mnohem silnější, a také mnohem jedovatější. Americké Centrum pro kontrolu nemocí (CDC) zveřejnilo minulý týden, že v roce 2017 zemřelo po předávkování léky 72 287 lidí, tedy průměrně skoro dvě stě denně. Meziroční nárůst o deset procent.

Většina na opioid fentanyl, který je v Americe běžně předepisován proti bolesti a nikdo se ho nebojí, protože není z opia, ale z továrny. Takže ho dostane předepsaný kde kdo. Má nízký terapeutický index - to je citelně malý rozdíl mezi smrtelnou a účinnou dávkou. Takže když vás hodně bolí hlava, a vezmete si dvě tabletky, a ony hned nezaberou, tak si vezmete ještě dvě tabletky.

A zvlášť úspěšné bývá, když si k tomu ještě berete lék proti úzkosti - alprazolam, v Americe nejčastěji Xanax. O tom by mohla povídat celá řada rapperů, kdyby mohli povídat, ovšem nemohou, protože ty léky (co vlastně nejsou drogy, ale jsou z továrny) zkombinovali, a umřeli.

Ještě není všem dnům konec!

Lidská omezenost je nekonečná, a platí to i ve farmakologii. Nebezpečný fentanyl zabíjí lidi. Proto se domnívám, že brzy bude nahrazen bezpečnější látkou. Už je objevená. Jistě vyléčí všechny závislé na fentanylu. Jmenuje se carfentanil. Je tisíckrát silnější než morfin, a stokrát silnější než samotný fentanyl. Až se rozšíří, budou ve jménu všeobecného Dobra mrtví úplně všichni.