Šestnáctiletý chlapec živící se prostitucí čichá lepidlo, zatímco ho jeho starší známý svléká. (New York, 1979)

Šestnáctiletý chlapec živící se prostitucí čichá lepidlo, zatímco ho jeho starší známý svléká. (New York, 1979) Zdroj: Stephen Shames

Mladiství prostituti míří domů po noci strávené na Times Square.
Chlapec bez domova s dvěma crossdressery.
Většina z chlapců byla rodiči vyhozena z domova.
Někteří ale svými výdělky rodiny podporovali.
Nezletilým prostitutům se přezdívalo kuřata a jejich zákazníci si nechávali říkat jestřábi.
10
Fotogalerie

Staré špatné časy: 70. léta na Times Square patřila nezletilým prostitutům a drogám

Postupný úpadek dnes nejslavnějšího náměstí New Yorku přivedl na Times Square kromě pochybných peep shows a otevřeného obchodu s drogami i nezletilé chlapce, kteří byli nuceni živit se vlastním tělem. Přezdívalo se jim kuřata a jejich zákazníci si nechávali říkat jestřábi.

„Já? Já nic takového nedělám,“ cituje New York Times z roku 1977 mladého chlapce, kterého policisté v civilu obvinili z prostituce. Dle jeho slov mu bylo 13 let, ale dle redaktora slavného deníku vypadal mladší. Policistům vyprávěl stejnou pohádku, jakou slýchávali od všech mladistvých na Times Square. O prostituci prý slyšel, ale on sem jen chodí hrát arkádové hry.

Archivní článek cituje frustrovaného policistu Williama F. Fitzpatricka. Ten si stěžuje, že strážníci nemohou předstírat, že jsou jestřábi, a dostat tak z ulice mladistvé prostituty. Zároveň navíc tehdejší sbor neměl k dispozici nikoho, kdo by vypadal dostatečně mladě na to, aby zahrál „kuře“. Zadržet jestřába bylo tak tehdy takřka nemožné.

Zatímco nezletilí prostituti byli výhradně Afroameričané či potomci přistěhovalců z Latinské Ameriky, jejich typický zákazník byl strážníky popisován jako dobře situovaný běloch středního věku. Policisté v civilu se proto alespoň snažili narušovat konverzace mezi těmito stranami. Jejich snažení ale nemělo valného účinku.

Na konci 70. let byla dětská prostituce tak běžným jevem, že pro Stephena Shamese nebyl problém ho zdokumentovat v dnes poměrně šokující sérii fotografií. Na výběr těch nejzajímavějších se můžete podívat v naší fotogalerii: