Fenka je v ohrožení, drogový gang na ni vypsal odměnu

Fenka je v ohrožení, drogový gang na ni vypsal odměnu Zdroj: Policie Kolumbie

Fenka je v ohrožení, drogový gang na ni vypsal odměnu
2
Fotogalerie

Drogový gang vypsal odměnu na hlavu fenky, která vyčenichala historicky nejvíce kolumbijských drog

Německý ovčák, jenž v Kolumbii vystopoval rekordní množství drog pašeráků, se nyní stahuje do ústraní. Drogový kolumbijský gang na jeho hlavu totiž vypsal odměnu, a tak se policisté důvodně bojí o jeho život. Fenka bude nyní nějaký čas mimo službu.

Zpravodajská služba Kolumbie uvedla, že fenka je ve vážném ohrožení života, protože drogový gang Urabeños na ni vypsal odměnu 200 miliónů pesos, což je v přepočtu zhruba 1,5 miliónu korun. Urabeños jsou považováni za nejrozsáhlejší zločineckou organizaci v Kolumbii. Jsou známi také pod názvem El Clan del Golfo neboli Klan ze zálivu.

Fenku Sombra (česky Stín) převezli z oblasti, kde Urabeños působí, na letiště v Bogotě a odtud ji přepraví na neznámé místo. Šestiletá fena ovčáka má na kontě již tuny odhalených drog i vyčenichaných skrýší. Její schopnost je pro protidrogovou jednotku Kolumbie velmi cenná. Zvíře se již podílelo na více než třech stech operacích, při nichž bylo odhaleno 10 tun kokainu. Většina z nich byla určena pro export do Střední Ameriky nebo do Spojených států.

Fenka je v ohrožení, drogový gang na ni vypsal odměnuFenka je v ohrožení, drogový gang na ni vypsal odměnu|Policie Kolumbie

Případ je zajímavý tím, že ani pro drogový klan tohoto formátu není obvyklé, aby vypisoval odměnu na něčí hlavu. A už vůbec ne, aby vypisoval odměnu za smrt policejního psa. Častější jsou anonymní výhrůžky, mající například formu pamfletů obsahujících výzvy k zabití (jakýchkoliv) policistů, za což je gang odmění například pěti sty dolary.