Rotný Martin Marcin (†36), Desátník Patrik Štěpánek (†25), Desátník Kamil Beneš (†28)

Rotný Martin Marcin (†36), Desátník Patrik Štěpánek (†25), Desátník Kamil Beneš (†28) Zdroj: Archív

Nedovtipo Klausi, ti vojáci zemřeli v Afghánistánu za Vás!

„Uplynulý týden byl ve znamení smutku. Zabití tří českých vojáků v daleké zemi. Třem rodinám nikdo nevrátí syna, tátu, manžela… Celá země vyjadřuje soucit,“ napsal pan Václav Klaus mladší ve svém sloupku o tragédii, kdy v Afghánisáanu zahynuli naši stateční vojáci chránící naší zemi. Pan Klaus mladší to nechápe. Takže pane Klausi: U Kábulu bojujeme za Prahu!

Myslitel ve svém sloupku pokračuje: „Nejvyšší pocty, rakve zahalené českou vlajkou, doprovod stíhaček. Ano. Ti stateční vojáci tam byli posláni českým státem. Právě proto jsou ale namístě otázky o smyslu armády a našich zahraničních akcích. Tyto otázky je třeba si klást právě z důvodu úcty k českým vojenským obětem. Nikoli si nechat vnutit náhubek „z úcty k obětem o okolnostech, armádě a všem – mlčte“. Smyslem armády je především chránit vlastní zemi, její svrchovanost. Tohoto cíle by armáda měla být schopná. Naše není.“

Jak by řekl pan premiér, tak to sem napsat nemůžu. My jsme slušný časopis. Přesto konstatování #na**atjako, které díky premiéru Babišovi zlidovělo, je jedinou odpovědí na Klausův prudivě - žlučovitý výkřik o našich mrtvých hrdinech. Také by byla možná odpověď zenového mistra Song Pi, který v odpovědi na podobné otázky hlasitě pouštěl větry. To však nikdo po Song Piovi už neumí, a zvlášť blbě se to píše na internet. takže panu Klausovi mladšímu připomenu heslo, které se tu kdysi - před druhou světovou válkou, před nástupem fašismu a holocaustem - říkalo. To heslo znělo: U Madridu bojujeme za Prahu. A znamenalo: Když se nyní na druhém konci Evropy - ve Španělsku - nepostavíme zlu, tak to zlo nakonec sežere i nás. Tím zlem tehdy byl nacismus, který jako Frankův fašismus začínal právě u Madridu. Svět se mu nedokázal postavit, výsledkem byl holocaust. A naši vojáci zemřeli u Kábulu, aby se ten holocaust brzy nezopakoval.

Je zlo, které můžeme nazývat různě. Mívá různá jména. Spojuje ho jedna myšlenka: Všichni, kdo jsou jiní než my, držitelé Zla, patří vyhubit či zotročit. Takové zlo se vynořuje zcela pravidelně, a nezávisí na barvě pleti, kontinentu ani národnosti. Stejné zlo přišlo, když přišli komunisté, a stejné zlo přišlo, když přišli nacisté,. pak přišlo stejné zlo, když došlo k oboustranné genocidě Srbů a Chorvatů, v Africe pak ve Rwandě k vzájemné genocidě Tutuú a Hutsiú. lidé se prostě začali vybíjet proto, že ti druzí byli jiní. Stejně jako před skoro osmdesáti lety u Madridu. Svět se však tomu zlu nedokázal postavit, a to jej zaplavilo. A ti stateční, nesmírně stateční muži, kteří v Afganistanu zavraždili stoupenci dalšího zla, položili život proto, aby to zlo zase nezaplavilo celý svět.

Je jedno, jestli je to komu-, naci-, isla- či jiný ismus. Je to vždy vražedné zlo. Naši hrdinové z armády se proti němu postavili se zbraní v ruce a položili život. A pokud, pane Klausi, nechápete, proč ho položili? Přece proto, abyste právě Vy a vaše děti - všichni ti nechápající - mohli v této zemi v míru žít ještě za deset či dvacet let. Ti muži zemřeli za vás, vy nedovtipo!