Vladimir Putin tanči s rakouskou ministryní zahraničí Karin Kneisslovou.

Vladimir Putin tanči s rakouskou ministryní zahraničí Karin Kneisslovou. Zdroj: ČTK

Putinova účast na svatbě rakouské ministryně zahraničí byla označena za „provokaci evropských rozměrů“

Ruský prezident Vladimir Putin si v sobotu odpoledne zatančil s rakouskou ministryní zahraničí Karin Kneisslovou ve štýrské vesnici Gamlitz na její svatbě. Několik minut o samotě pohovořil s nevěstou i ženichem a na bílý vůz VW Beetle, který novomanželé dostali darem, jim napsal vzkaz a namaloval srdíčko. Šéfka rakouské diplomacie za to sklidila obrovskou kritiku a někteří politici našich jižních sousedů to označili za „provokaci evropských rozměrů“.

Rakouská vláda, na rozdíl od ostatních zemí Evropské unie, považuje Rusko za přítele. Například v červnu Rakušané hostili Putina na jeho první zahraniční cestě do některého členského státu EU od jeho znovuzvolení ruským prezidentem v březnu. Šéfovi Kremlu se tehdy dostalo vřelého přijetí. Navíc Rakousko jako jedna z mála evropských zemí EU nevyhostila žádného ruského diplomata po kauze s otrávením agenta Skripala a jeho dcery. Také s Ruskem podepsalo novou smlouvu, která prodloužila garantované dodávky ruského plynu až do roku 2040.

Ovšem okázalá účast na sobotní svatbě šéfky diplomacie Karin Kniesslové (ta byla do vlády nominována jako nestraník za antiuprchlickou a euroskeptickou Svobodnou stranu Rakouska) byla už moc i pro mnoho rakouských politiků.

Putinova cesta na svatbu byla nejdříve označena za „soukromou návštěvu“, ale po vzedmutí odporu části rakouské veřejnosti, médií a politické scény byla změněna na „pracovní návštěvu“. Co pracovního se na svatbě projednávalo, není známo.

Rakouská europoslankyně za sociální demokracii Evelyn Regnerová označila pozvánku pro Putina za „hanebný vzkaz“ partnerům z EU a popsala ji jako „provokaci evropských rozměrů.

Lídr sociálních demokratů v parlamentu Andreas Schieder se ptal: „Jak chce rakouské předsednictví EU plnit svoji funkci, když tak zjevně stojí na straně Ruska?“

Strana zelených pak rovnou vyzvala Kneisslovou k rezignaci, protože „Vladimir Putin je nejagresivnějším nepřítelem EU v oblasti zahraniční politiky“.

Putinova účast na svatbě vyvolala dokonce kritiku i v samotné straně rakouského kancléře Sebastiana Kurze (ten byl na veselce také přítomen). „Nerozumím logice a účelu účasti takové osoby na svatbě, protože tím došlo k politickému zneužití této osobní události,“ prohlásil pro rakouská média europoslanec Othmar Karas, který zastupuje Kurzovu Rakouskou lidovou stranu.

Podle rakouské edice webu The Local dostali kromě jiného novomanželé jako svatební dar bílý vůz VW Beetle, na který se všichni svatební hosté podepsali. Putin tam červeně napsal: „Nevěsta a ženich: Wolfgang a Karin." Pod to připojil svůj podpis a kolem nápisu nakreslil srdíčko. I tak se dá dělat politika s Vladimirem Putinem.

Kvůli možným protestům a zajištění bezpečnosti hlídalo okolí místa konání svatby několik stovek policistů.