Jiří Ovčáček

Jiří Ovčáček Zdroj: Foto: Jakub Kopřiva, ČTK, Twitter

Vzájemně si odporující výroky hradního mluvčího jiřího Ovčáčka v oprůběhu 24 hodin
Vzájemně si odporující výroky hradního mluvčího jiřího Ovčáčka v oprůběhu 24 hodin
Vzájemně si odporující výroky hradního mluvčího jiřího Ovčáčka v oprůběhu 24 hodin
Vzájemně si odporující výroky hradního mluvčího jiřího Ovčáčka v oprůběhu 24 hodin
Vzájemně si odporující výroky hradního mluvčího jiřího Ovčáčka v oprůběhu 24 hodin
7
Fotogalerie

Zeman je moudrý, začal mlčet. Ovčáček by ho měl následovat!

Pan prezident v rámci výkonu funkce hlavy státu ceremoniálně spálil červeném trenýrky, kterými troll David Brudňák - či jak se vlastně RomanTik / Roman Týc / Vyměněnej Semafor opravdu jmenuje - ztrapnil hradní ochranku. Bylo zjevné, že ústavní pořádek v zemi je ohrožen. Teď už je zase vše v pořádku. Pana prezidenta vzal pod kontrolu někdo inteligentní, a on mlčí. Jen tak dál! A Jiří Ovčáček by měl taky začít okamžitě držet hubu.

Miloši Zemanovi zřejmě lékaři doporučili, aby omezil svá veřejná vystoupení. V zájmu zachování posledních zbytků dobré pověsti naší země. Jde o nejmoudřejší státnický čin Miloše Zemana v prezidentské funkci, a já jeho lékařskému konsiliu děkuji. Prosím však, zda by důrazný zákaz mluvit byl vztažen i na mluvčího nemluvícího prezidenta Jiřího Ovčáčka. Pan Ovčáček včera prokázal, že by měl podobně jako Miloš Zeman hlasitě držet hubu, a to definitivně.

Není nad tvrdá data

Napsat, že hradní mluvčí je tatrman, který si nevidí do huby a udělá za jeden den názorový kotrmelec, bych si nikdy netroufl. Stejně bych si nikdy netroufl mu napsat „sklapni!“ Tak ostrý výrok - pokud chce, aby o něm zazněl - musí doložit pan Jiří Ovčáček sám, vlastní rukou, a zveřejnit to na sociální síti na svém oficiálním účtu mluvčího Hradu. Naštěstí je v něm tolik slušnosti, tak to udělal, a já jen cituji páně Ovčáčkův Twitter ve dnech 14. a 15. srpna 2018:

- 14. 8.: „Okupace byla zločin. Názor pana prezidenta je od roku 1968 stejný. Buďme šťastni, že dnes tuto pravdu můžeme svobodně říkat a nejsme za to postihováni profesní likvidací, jako se stalo Miloši Zemanovi v úvodu normalizace právě pro jeho odpor k okupaci Československa.“  (Resumé: Sovětská okupace byla zločin. Pravda.)

- 15.8. (O den později, k tomu, že se Miloš Zeman k výročí okupace nedopustí žádných projevů): „Svůj odvážný projev už pan prezident pronesl. Když za počínající normalizace prohlásil, že nesouhlasí s okupací. Za tento postoj byl vyhozen z práce, z Vysoké školy ekonomické. Takový projev vydá za tisíce čistě formálních a neupřímných proslovů, které 21. 8. jistojistě zazní.“

- Tentýž den později: „Zeman projev k výročí invaze nechystá. Byl odvážný v době, kdy odvaha nebyla levná. A odkaz na článek, kde on sám, Jiří Ovčáček, říká totéž.“   (Resumé stále stejné - okupace byla zločin. A navíc ji pan prezident už dávno odsoudil, a tvrdě za to zaplatil jako disident.)

Elá hop!

„Pepek, vyskoč!“, praví Švejk. „Jirko, napiš!“, nejspíš pravil pan prezident. O pár hodin později udělá pan Ovčáček veřejné názorové salto. Na tom stejném Twitteru. Po ostrém vyjádření TOP 09, že pan prezident bude k výročí okupace a jejich obětí hromově mlčet:

- „Zneužití výročí okupace k politikaření a volební kampani. Navíc je to odporné a nehorázné svinstvo. TOP 09 se sprostě otírá o člověka, který byl vyhozen z práce pro nesouhlas s okupací.“

- O chvíli později: „To jsme to dopracovali. U příležitosti 50. výročí 21.8.1968 se horečně derou dopředu jedinci, kteří odsuzují Miloše Zemana úplně stejně jako normalizační komunisté, kteří ho vyhodili z práce kvůli nesouhlasu s okupací. A pak ho z práce vyhodili ještě dvakrát, v roce 1984 a 1989.“

- A večer 21.35: „Syrové vyjádření, nedbající na formu. Ale nesmírně lidské. Nedodám ani slůvko a stydím se za ty novodobé bolševické normalizátory, kteří celý den kádrovali, uráželi a blokovali!“

- A v dalším tweetu se dočteme, že vlastně sovětská okupace Československa nebyla tak zlá. „Musel jsem jít do práce na Těšnově a tak jsem procházel kolem hlavního nádraží, kudy zrovna projížděla kolona lehkých tanků s mužstvem z Kavkazu. „Snědí, opálení a vyděšení,“ píše se v textu, který pan Ovčáček někde ofotil v diskusi a vyhodnotil jako „lidské vyjádření“. Resumé: Nebyl to zločin, nebylo to tak zlý. Během 24 hodin hradní mluvčí v úplnosti popřel sám sebe.


Další tweety Jiřího Ovčáčka najdete v galerii:


Za kolik, Jirko?

To, že by byl pan Ovčáček schizofrenik, vylučuji - opakovaně jsme komunikovali. Není blázen, nemyslí si každý den pravý opak toho, co říkal den předtím. On to všechno dělá jen proto, že je za to placenej. A tak mě od středeční půl desáté vrtá hlavou trýznivá myšlenka: Existuje něco, co by pan Ovčáček za peníze neřekl? A řekl mu už někdo dostatečně nahlas, že by opravdu měl někdy radši držet hubu?