Jiří X. Doležal

Jiří X. Doležal Zdroj: BareBear

Jsem rasistka, tak pozor na mě. Lidé komentují rozhodnutí JXD přihlásit se k romské národnosti

„Dobrý den pane Doležal, asi mám dlouhé vedení, ale ve Vašem dnešním článku jsem důvod, proč se prohlásíte za Roma, nenašla. Možná kvůli dávkám? :-) Asi máte pocit, že Romové potřebují, kromě dávek, povzbudit i jinak. Dovolte, abych vyjádřila svůj názor: nepotřebují. Jsou tak státem opečovávaní, že si ve své primitivnosti myslí, že si můžou už dovolit vše. Ano, od včerejška, po události v Dubí, jsem rasistka! Proto pozor na mně, pokud se stanete Romem, pane Doležal! :-D *****, Děčín.“

Takových dopisů jsem dostal hodně. Vyvolalo je moje prohlášení na videu serveru Reflexu, že je pro mě důležitější, aby se mohly nejchudší romské děti z ghett najíst levného masa a vajec z průmyslových chovů drůbeže, než aby mohly slepice pohodlně hrabat. A podobné vyhrůžky jako od té paní začaly chodit v desetiminutových intervalech.

Lůza

Pokud si vzpomenete, co vás učili o vzniku německého nacismu: začalo to tak, že jistý nezaměstnaný a v podstatě nezaměstnatelný polymorfní psychopat Adolf Hitler založil SA. Zorganizoval lůzu – nezaměstnané, líné a pologramotné opilce z bavorských hospod. Lidi bez cti, bez mravu, bez etiky – a dal jim identitu Velkého Bílého Germána.

Mě po mém zásadním prohlášení, že lidi (a dokonce i cikáni) jsou důležitější než slepice, začali obtěžovat „Velcí Býlý Češi“ plně srovnatelných parametrů. Úplně nejlepší byl jedinec, který mi nejdříve zavolal, řekl, jak se jmenuje, a pět minut vykládal, že teda ti cikáni, to teda ne! Byl to podle hlasu muž středního věku. Nechal jsem ho vypovídat, sdělil mu, že rozhovor je nahrán a bude zveřejněn, a zavěsil.

Za chvíli volal zpátky, strašně prosil, abych to nezveřejňoval, ponižoval se a žebral, aby nemusel nést zodpovědnost za to, co řekl a co si myslí. Byl to tak mravně vyspělý jedinec, že prostě nesnesl být podepsaný pod svými názory. Zavěsil jsem.

Zbytek odpoledne onen mravně vyspělý jedinec rozesílal maily mým nadřízeným, udával mě a vyhrožoval právními kroky, když zveřejníme, co mi volal, že si myslí. Nepozvracel jsem se, co mapuju léčitele, jsem na lidskou špínu zvyklý. Ale nechal jsem si do autorského profilu na serveru Reflexu připsat, že jsem Rom. Přišla totiž doba být Rom.

Býlý Češy pýšou

Z korespondence na téma romské děti versus hrabající slepice jsem vybral pár e-mailů, které mé rozhodnutí vyvolaly.

„Dobrý den. Obávám se, že jste poněkud mimo mísu, pane JXD. Tady nejde o volbu mezi bezcitným klecovým chovem, zajišťujícím podle vás sytost cikánských dětí. Tady jde o to, že klecové chovy (přesněji láce produktů) svým způsobem nahrazují práci rodičů těch dětí a jejich (ne)hospodaření s bohatým výpalným, které jim z daní občanů rozdává stát, aby nekradli a nevraždili. Ptáte se na řešení? Jedno praktikovali komouši (ne všechno, co dělali, bylo úplně pitomé či zločinné): žádná podpora nemakačenkům a vyžírkům na úkor lidí pracujících. Kdo se přiživuje a může, ale odmítá přestat, půjde do donucovací pracovny, kde bude pracovat donucen a živit sebe i své děti., jež si pořídil z hlouposti nebo spíš zištnosti. Přednostně samozřejmě ty děti. Já bych ještě konstatoval, že humanita spočívá v tom, že zadrženým bude zdarma poskytnuta voda a chléb, aby přežili. Na vše ostatní si musí vydělat prací. Víte, je tu takový zkrat jako v Africe. Vím,. o čem mluvím, protože jsem pár let bydlel maličko pod rovníkem. Afroafičané podobně jako Cikáni neznají vztah mezi prací a majetkem. Tragedie Zimbabve či dneska JAR to ilustruje zcela přesně. „Bohatství“ vzniká bílou pletí a kdo ji nemá, byl zvěrsky vykořisťován. a musí teď nafurt platit. Jsem cikán a kdo mi zpochybní dávky je zločinec! Lump je taky ten, kdo není barevný sadista. Zdraví *****.“ Podepsal se, ale jméno autora výše uvedené úvahy je taková vulgarita, že ho sem nepíšu.

More, dyk...

Píše další Velkí Býlý Čech: „Vážený p. Doležale. Přečetl jsem si s úsměvem na rtech váš slib, že se při příštím sčítání lidu přihlásíte k romskému etniku. Budiž. I kdyby jste se hned prohlásil za Eskymáka, 100% lidí, co nesnáší Cikány to nijak nevyvede z míry. Problém totiž netkví v barvě pleti. Ten vyplývá z chování, Vámi tak milovaného etnika. Kdyby jste provedl nějaké názorové šetření v Ostravě, troufám si tvrdit, že bílá část ostravského obyvatelstva se Vám bude jevit velmi rasistická, dokonce, ve vztahu k jistým lokalitám, jako je Přívoz, případně Vítkovice s fašizoidním uvažováním. Nevím, zda jste zaznamenal konflikt na koupališti v Dubí u Teplic. My se tady s podobnými konflikty setkáváme dnes a denně. Věřte, že nikdo z nás, bílých si nedovolí ani tu nejmenší narážku na barvu pleti. Byl by okamžitě napaden a inzultován. Zatím co výrazy „česká svině, zasraný gádžo, aby ti pes nohu pojebal“, my, bílí, slyšíme na svoji adresu velmi často. To, že jezdí v MHD zásadně zadarmo už nikoho nezajímá. Že napadají lidi v tramvaji, že plivou okolo sebe a čekají na naši nesouhlasnou reakci už také nikoho nepřekvapuje. Do nedalekého věžáku byly nastěhovány minulý měsíc 4 romské rodiny. Nějaký dobrodinec koupil ty byty a následně tam nastěhoval cikány. Nejméně jednou denně okolní nájemníci volají policii. To, že jejich byty, které mají v osobním vlastnictví ztratily na ceněna  a jsou za stávající situace neprodejné také nikoho nezajímá. Před okny mám dětské hřiště, které je za normálních okolností plné dětí a rodičů. V okamžiku, kdy tam přijde některá z romských, rodin rodiče s dětmi odchází. Nikdo z nich není ochotný riskovat případné zranění svých dětí  v konfliktu s romskými a konflikt s  romskými rodiči. Policie už to vzdala a sama poradila, raději odejít. Máte stále pocit, že za takové situace bude někoho zajímat, čím se živí další generace příživníků a násilníků ? Nehledě k tomu, že to poslední, čím se romské děti živí, jsou vejce. Jsou to především různé čokolády a hlavně hamburgery. Také pivem, vínem a vším, co odpadne ze stolu rodičů. Kouří od 6 let. Běžné. Na závěr bych rád vyjádřil pochybení, zda Váš čin ocení romská komunita. Ta má jiné priority. No a my, „bíli“ si asi budeme klepat na čelo. S úctou  ******.“ I jméno tohoto jedince považuji za sprostou nadávku, tak ji sem nepíšu.

Za Roma ne – raději za šneka!

Začínal další dopis rasově uvědomělého českého vlastence. „Vážený pane, bylo by vás škoda, kdybyste se prohlásil za Roma a tím pádem byste musel tak trpěti, jak třeba nyní oni trpí na tom koupališti v Dubí. Smečka bílých je tam napadá a diskriminuje tak,že bych vám to opravdu nepřál. Psali to v Blesku. U šnečí národnosti by vám toto jistě nehrozilo. Jen vše dobré vám přeje pilný váš čtenář *****.“ Opět nomen omen. A tak jeho jméno zase nepíšu.

Ale z těch e-mailů, telefonátů, SMS a vzkazů na Messengeru jsem pochopil, že přichází čas být Rom. Ano, samozřejmě, velká část romské menšiny se chová naprosto otřesně, kriminálně a paraziticky. I já, když jedu v Ostravě tramvají a nastoupí gang romských kapsářů, dostanu strach. I já jsem dvakrát bydlel vedle nepřizpůsobivých Romů (nastěhovaly se dvakrát dvě různé rodiny do domu, kde bydlím léta) a bylo to od prvního dne naprosto strašné. „Velcý Býlý Češi“ však na základě podobných zkušeností masově vysoudili, že proto, že se někteří dospělí Romové chovají k majoritě jako prasata, tak (nějaké jiné) romské děti mají menší důležitost než slepice. A v takovém případě nezbývá než změnit identitu. Takže jsem nově nejen levotočivý šnek, ale taky Rom, cikán a samozřejmě i cigoš. Přijde mi to etičtější.