Vladimir Putin.

Vladimir Putin. Zdroj: Profimedia.cz

Putin asi nemá radost, zahájení mistrovství světa ve fotbale v Rusku zastínil summit Trump-Kim

Ruský prezident Vladimir Putin podle všeho nic nenamítá proti pokroku, kterého ve svých vztazích dosáhly USA a Severní Korea na summitu v Singapuru. Ovšem Rusové nemají radost z toho, že v posledních dnech se média celého světa zaměřují především na tuto historickou událost. V pozadí tak prozatím zůstala jindy nejsledovanější sportovní akce roku – mistrovství světa ve fotbale, které se poprvé koná v Rusku.

Zatímco začátek únorové zimní olympiády v jihokorejském Pchjongčchangu bylo právě kvůli napětí na Korejském poloostrově každý den mediálně zcela nadstandardně pokrytý, fotbal v Rusku zatím zajímá pouze účastníky turnaje a domácí příznivce. Pro svět to nepatří mezi hlavní zprávy z jakéhokoli pohledu, což je ve srovnání s minulostí spíše neobvyklé. V Evropě více místa zabírají i nelegální migranti putující na lodích Středozemním mořem.

Pořádání podobně velké akce, jakou šampionát ve fotbale bezesporu je, se stal pro Rusko (jako každou zemi s autoritářskou vládou) ale i velmi důležitou politickou záležitostí. Měl to být vzkaz světu, že na něco podobného mají moskevská vláda i jednotlivé oblasti nejenom peníze, ale také schopnosti mistrovství připravit a zorganizovat. Jenže úplně všude jsou na fotkách hlavně Trump a Kim. Messi a Ronaldo musí počkat.

Šampionát začíná už ve čtvrtek a velkolepý rozjezd se tak Rusům zjevně nepovede. Mistrovství světa navíc zahajuje nepříliš atraktivní zápas Rusko – Saúdská Arábie, který bude například pro Evropu zcela nezajímavý. K tomu všemu se domácímu týmu dlouhodobě a celkově se mu nedávají velké šance.

Na dobu mistrovství sice ruská vláda upravila i vízovou povinnost, aby ulehčila příjezd fanoušků z ciziny. Podobně jako při olympiádě v Soči v roce 2014, nějaké návštěvnické orgie ze zahraničí se přesto očekávat nedají. Rusko má prostě za svými hranicemi špatnou pověst, lidem se tam moc nechce, hotely jsou drahé, vzdálenosti velké a jídlo je průměrné.

Donald Trump se s Kim Čong-unem samozřejmě nesešli schválně dva dny před zahájením fotbalového šampionátu v Rusku. Ale slávu a pozornost, která bývá vždy k začátku mistrovství upřena, mu dokonale vyfoukli.