Proti "putinovým" táborům protestovali gayové v Londýně - ilustrační snímek.

Proti "putinovým" táborům protestovali gayové v Londýně - ilustrační snímek. Zdroj: ČTK

Čečenské koncentráky pro homosexuály jsou Putinův džob!

Čečensko zahájilo rozsáhlou kampaň proti homosexuálům. Vězní je v lágrech jako za Hitlera, mučí a vraždí. Zpráva o tom běží Evropou — ale málokterý komentátor připomíná, že takové tažení proti základním lidským právům čečenský diktátor Kadyrov určitě nedělá bez požehnání svého šéfa.

Ruský opoziční deník Novaja gazeta přišel tento týden s děsivou, ale nepřekvapující zprávou. V Čečensku začaly — jako odpověď na pokus uspořádat v Grozném Gay Pride — rozsáhlé represálie proti homosexuálům. Ve městě Argun byl zřízen pro homosexuály lágr, kde jsou internováni, biti, mučeni, a tři věznění byli už dokonce zavražděni. Je to poprvé od konce nacismu, kdy se v nějaké zemi zřizují koncentráky pro homosexuály.

Režim přitom — s opravdu dětinskými výmluvami — jakékoliv represálie popírá. „Nemůžete zavřít nebo utlačovat lidi, kteří v republice prostě nejsou. Pokud by takoví lidé v Čečensku byli, bezpečnostní složky by se o ně nemusely starat, protože by je vlastní příbuzní poslali tam, odkud by se už nevrátili,“ citovala mluvčího čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova.

Je možné se na věc dívat formalisticky — říct si, že v muslimském Čečensku prostě začali s homosexuály jednat tak, jak s nimi jednají v jiných muslimských zemích, jako v Saúdské Arábii, či dokonce v samotném Islámském státě. Takže je to vlastně taková muslimská normálka. Nesmíme však zapomínat na to, že čečenský diktátor Kadyrov není obyčejný islámský vůdce, není to Saúd s řekou peněz z ropy ani pološílený džihádista z IS.

Ramzan Kadyrov je především loutkou Vladimira Putina. Jeho režim by se bez ruské podpory neobešel a Kadyrov samozřejmě všeobecně deklaruje své hluboké proputinovské přesvědčení. Proto je vysoce nepravděpodobné, že by tak kontroverzní záležitost jako lágry pro gaye Kadyrov předem s Putinem nekonzultoval. Musel vědět, jaký mezinárodní odpor podobná akce spustí. A Putin je, jak známo, ostře proti homosexuálům — jenom v Rusku přece jen nemůže postupovat úplně podle svých představ.

Homofobie v Rusku je sice vysoká, ale zatím nedosáhla tak brutální podoby jako v Čečně. Je však nanejvýše pravděpodobné, že k té čečenské brutalitě dochází s blahosklonným vědomím cara Putina. Proto si myslím, že čečenské koncentráky pro homosexuály nejsou čečenským problémem, ale spíše to můžeme považovat za diskriminaci by proxy. Testovací balónek, jak daleko bude při dalším omezování základních lidských práv moci Putin zajít i v Rusku.