Bezpečnostní kontroly na Pražském hradě

Bezpečnostní kontroly na Pražském hradě Zdroj: Petr Topič / Mafra / Profimedia.cz

Protiteroristické běsnění na Hradě dospělo do stádia šílenství

Blouznění Miloše Zemana v jeho domnělém boji proti terorismu nyní terorizuje návštěvníky Pražského hradu. Hrad zavedl kontroly minulý týden  a teď v úterý navíc zavřel hlavní bránu Hradu, kterou lze jen vycházet. Dovnitř se může jen vedlejší branou, kde jsou policisté a pyrotechnik kontrolující zavazadla všech návštěvníků.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček na Twitteru sdělil: „Sdělovat podrobnosti bezpečnostních opatření na Hradě novinářům nebudu. To bych si rovnou mohl dát inzerát do časopisu tzv. Islámského státu.“

Všechno je to naprosto absurdní a k ničemu.

Jak je patrné z dnešních opatření na letištích, nic moc se kontrolami nevyřeší. Podařilo se – snad – zabránit teroristům, aby měli snadný přístup se zbraněmi a výbušninami do letadel. To je v pořádku. Ale teroru na zemi to zabránit nemůže. Teroristé přenesli svou činnost na letiště. Dnes už některá letiště konají prohlídky rovnou před letištěm. Moc to nevyřeší. Lze se odpálit nebo střílet před letištěm do lidí, co se tísní ve frontě na bezpečnostní kontrolu. Když zavedeme bezpečnostní zónu kilometr před letištěm, nakupí se zástup tam a terorista se tomu přizpůsobí. Bezpečnostní rámy a prohlídky tedy bude nutné posunout na zastávky letištních autobusů a nevpustit žádné taxíky. Nakonec nezbude, než vyhlásit trvalé stanné právo v celé zemi, což se mine účinkem, protože jak se hlídá všechno, nehlídá se nic.

Do budoucna bude tedy zřejmě třeba zavést na Hradě ještě důkladnější bezpečnostní opatření. Mohla by se zrušit výměna hradní stráže, protože právě ona způsobuje nakupení lidí před vchodem do Hradu. Bude nutné zavést stejná opatření, jaká panují před nastoupením do letadla, tedy zabavit všem turistům všechny lahvičky s nápoji a ženám manikúru a všechno, co připomíná parfém ve spreji. Nutno prozkoumat, jestli všichni tlouštíci jsou skutečně tlustí a všechny těhotné ženy opravdu těhotné. To znamená každého důkladně svléknout a pokud možno mu prohledat i konečník. Konečným opatřením by mohlo být uzavření celého Hradu pro veřejnost navždy, protože se stejně uhlídat nedá.

Všechno je to jen projevem arogance a demonstrací moci. V nejlepším případě snaha se předvést, jak myslíme na bezpečnost lidí.

Zpřísněná opatření zřejmě reagují na to, že novináři pokusně pronesli do areálu Hradu zbraně. Nebylo to moc chytré, dalo se čekat, že se to jednou musí povést a lidem to jen zkomplikovalo život. Taková reakce je ale nesmyslná.

Bylo by zajímavé vědět, jestli budou při vstupu na Hrad kontrolovat taky paní prezidentovou Zemanovou, když si teď taky opatřila bouchačku. A co budou dělat všichni ti, co si hodlají opatřit pistole, aby se bránili hordám zločinných uprchlíků. Pro ty snad aby se zřídila před Hradem nějaká úschovna. Byl by to prima kšeft, to je třeba ještě domyslet. Jak se ale budou chudáci bránit v katedrále beze zbraně, kdyby tam náhodou terorista pronikl? Snad bude lepší zůstat doma. Bezpečnostní rámy a hemžení pyrotechniků by pak bylo třeba zařídit ještě na Karlově mostě a ve všech přístupových ulicích na Staroměstské náměstí a v bazénu v Podolí.

Pro začátek by snad stálo za úvahu, jestli by prezident nemohl sídlit jinde než na Hradě. Stejně je to místo vzhledem k jeho nevelké moci poněkud naddimenzované.