Jihomoravský hejtman Michal Hašek dlouho zatloukal schůzku v Lánech u prezident, nyní se obdobně staví ke své "neexistující" mluvčí.

Jihomoravský hejtman Michal Hašek dlouho zatloukal schůzku v Lánech u prezident, nyní se obdobně staví ke své "neexistující" mluvčí. Zdroj: ČTK

Michal Hašek nejí kaviár, krajské prachy totiž dává na píár

Je to náhoda anebo důsledek zlověstné konjunkce Marsu s Jupiterem? Tak nějak náhodou se blíží volby a na hlavní scénu se opět vrací Michal Hašek. Kolem jihomoravského hejtmana a notorického zatloukače legendární pučistické „lánské schůzky“ u prezidenta Miloše Zemana z podzimu 2013 je – světe, div se - opět rušno.

Nejprve před časem média přinesla zprávu, že novinářům na dotazy na hejtmana Haška odpovídala „neexistující“ mluvčí Lucie Proutníková, za kterou se schovávala lobbistka Jana Mrencová. Hašek se ke všemu postavil „čelem“, žádnou Proutníkovou vůbec nezná a prý jde o nějakou fámu, kterou si vyrobila média a jeho oponenti v době okurkové sezony. Po jeho „lánských“ báchorkách tomu asi všichni věřit nebudou, že. Z mediálního monitoringu minulých let je totiž doložitelné, že „Lucie Proutníková“ za hejtmana do médií skutečně mluvila.

Takže někde se asi stala chyba. Buď Haškovi podřízení dávali hejtmanovi cinknutý, nebo neúplný monitoring médií, že si toho nikdy nevšiml. Nebo jméno „Proutníková“ vymyslel sám Hašek, aby si polaškoval s „hnojomety“, jak nedávno některé novináře nazval. Anebo si během parného léta opět pročetl příručky páně Plzáka s jeho imperativem o zatloukání. Je v tom ženská? Je! Tak to musí platit i zde.

Když pak média pátrala, kolik si za své služby pro hejtmana účtovala Mrencová alias Proutníková, domákla se zjištění, že Jihomoravský kraj platil statisíce za pozitivní články o hejtmanu Haškovi na některých webech. Zprávy to byly tak hezké, až z nich med kapal. Zase výsledky snažení některých pisálků a čenichalů.

Michal Hašek ve všem má jasno, prý je to politický boj a s cílem „zabít Haška“ a že nebude naskakovat na pseudokauzy. Ještě by si u toho mohl vzlyknout, že mu někdo rozbil bábovičku na písku a celý ten tyjátr by byl dokonalý. Zrovna on, takový starý zkušený praktik, který se neštítil žádné věrolomnosti, když mu šlo o jeho politický prospěch. Ačkoliv už v ČSSD nehraje první ligu, ale dupe si svůj krajský přebor, Hašek se nikdy nevzdal chuti na odplatu za to, že lánský puč, který by jej vynesl do premiérského křesla, nevyšel. Aby mohl chodit Bohuslava Sobotku ve snech strašit, potřebuje úspěch v podzimních volbách jako sůl. Že se do něj budou média strefovat, s tím musí počítat. Pokud na to nemá žaludek, tak ať jde do továrny k mašině nebo do pekárny motat housky.

Třeba nás Michal Hašek ještě překvapí nějakým novým prohlášením. Třeba si vzpomene, že Proutníkovou přece jen zná a že články na webech si sjednával kvůli tomu, aby se krajské peníze neprojedly na různých schůzích a merendách. Jeho nové heslo pak bude znít „Nejíme už kaviár, všechno dáme na píár.“