Lidé uctívaji památku zavraďěně Jo Coxové

Lidé uctívaji památku zavraďěně Jo Coxové Zdroj: ČTK

Odpovědí na vraždu poslankyně Jo Coxové bude odmítnutí Brexitu

Tragédie, která stála život labouristickou poslankyni, možná zabrání Brexitu. Vše nasvědčuje tomu, že jí zabil příznivec Brexitu - a tím samu myšlenku vystoupení Británie z EU zcela zkompromitoval.

Poslankyně Jo Cox byla v typicky české terminologii sluníčkářka. Angažovala se ve prospěch syrských uprchlíků, a především velmi hlasitě v rozpolcené Británii podporovala setrvání země v Evropské unii. Jak při útoku samotném, tak při zatýkání její vrah podle svědků křičel „Britain First“, což je název britské varianty IvČRN nebo jak se konvičkovci dneska vlastně jmenujou. Náckové. Samozřejmě podporují odchod Británie z EU.

V kontextu politické kultury Británie je politická vražda zcela unikátní fenomen, a vzbudí obrovskou vlnu občanské nevole. Britové nejsou národ, který by si ochotně zvykal na pakistánský styl politické diskuse. Takže čin stoupence Britain First, politická vražda, bude mimořádně silně a široce, celospolečensky, odmítnuta. Britská veřejnost se bez ohledu na politické názory semkne při odmítnutí vraždy jako politického prostředku - a s tím zcela samozřejmě utrpí i ideologie či názorové paradigma, jejíž stoupenec vraždil, či dokonce v jejímž jménu byla vražda spáchána. Stejný mechanismus, kterým každý další útok islamistických teroristů kompromituje islám. Proto se domnívám, že vražda poslankyně rozhodne o setrvání Británie v EU. Protože pro mnoho ne úplně rozhodnutých Britů se nyní Brexit automaticky spojí s politickou vraždou, psychologicky  se stane volba Brexitu schválením té vraždy.

Takže vraždící fanoušek britské ultrapravice svým zavrženíhodným činem nejspíše výrazně posílil své názorové protivníky. Ona je realita holt složitější, než si běžný nácek dokáže představit.