Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Kdo je hlavním spojencem Andreje Babiše

Buď bude reforma policie a nebude koaliční vláda, nebo nebude reforma policie a bude vláda. Takto dnes dopoledne vyhrotil už tak dost vážnou vládní krizi šéf autoritářského hnutí ANO Andrej Babiš. 

Co z jeho brutální taktiky pro jeho koaliční partnery vyplývá?

Že s Andrejem Babišem se prakticky nedá vyjednávat o žádném problému, u něhož hrozí, že jeho konečné řešení nebude v souladu s jeho byznysovými nebo politickými zájmy. Takže v případě, že se jedná o tak vážný případ, kdy by mohly být zpřetrhány jeho vazby na „protimafiánské“ policisty a špičky státních zástupců, je logické, že jeho jednání nese všechny známky politické hysterie. Andreji Babišovi samozřejmě nejde o to, aby se nezastavilo vyšetřování největších korupčních kauz, spíše naopak – jinak by už dávno přece musel ÚOOZ vtrhnout do Čapího hnízda, zabavovat počítače, odnášet šanony a převážet vrtulníkem do vazební věznice v Ostravě hlavní aktéry tohoto skandálního zneužití evropských dotací.

Stejně tak ho jistě netrápí skutečná reforma policie. Je známo, že šéf ANO má obsedantní zálibu v budování bezpečnostních složek (viz angažmá někdejších elitních policistů v bezpečnostní divizi Agrofertu), kterou můžeme a nemusíme přičítat jeho dávným pletkám s komunistickou tajnou policií, a proto jej prakticky od vstupu do vlády rozčiluje, že nemá přímý, nebo aspoň zprostředkovaný vliv na ministerstvo vnitra. Ministr Chovanec prostě není poslušným Babišovým slouhou a užitečným idiotem, což je role, kterou ve vládě Babišovi ochotně plní například ministr zemědělství Jurečka.

Takže ministr vnitra Chovanec může donekonečna ustupovat a odkládat spuštění reformy policie do doby, než do ní zapracuje připomínky Babišovi věrných státních zástupců, ale zbytečně. Dokud se vedení policie nestane, obrazně řečeno, jednou z divizí Agrofertu, Babiš prostě nikdy spokojen nebude a nemůže být.

Šéf ANO nyní zjevně spoléhá, že jeho hlavním koaličním spojencem je čas. Buď mu premiér Sobotka s ministrem vnitra Chovancem ustoupí, nebo si počká na volby, po nichž si policii postaví k obrazu svému a klíčové posty obsadí svými věrnými.

Nezbývá nám doufat, že se plete.