Milan Chovanec, Andrej Babiš - Ilustrační snímek

Milan Chovanec, Andrej Babiš - Ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Babiš: Pokud Chovanec policejní reformu podepíše, vypoví ANO koaliční smlouvu

Předseda lidovců a vicepremiér Pavel Bělobrádek vyzval premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) ještě jednou zvážili podpis pod policejní reorganizaci. Situace je vážná, řekl Bělobrádek novinářům po dnešním zhruba hodinovém dohodovacím řízení ve Strakově akademii. Uvedl, že smírčí řízení už skončilo a dalším krokem ze strany ANO už může být vypovězení koaliční smlouvy.

Kontroverzní reforma policie není podle vicepremiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše záležitostí pouze ministerstva vnitra. Sociální demokraté tvrdí, že policie má být nezávislá. "Domnívám se, že by bylo rozumné, aby ještě jednou zvážili ten podpis, protože spor se jeví jako velmi vážný," uvedl Bělobrádek. I on si myslí, že by koaliční partneři měli být informováni o takto zásadních věcech. "Pan premiér se domnívá, že je to v pořádku, já si tím skutečně jist nejsem," uvedl Bělobrádek.

Babiš podle Bělobrádka na jednání řekl, že pokud dokument bude podepsán, vypoví koaliční smlouvu. Premiér mu řekl, že to je třeba "písemnou formou".

K úterní dohodě na odsunu zahájení reorganizace o měsíc Bělobrádek uvedl, že jde jen o posun v jejím zahájení. Pokud bude podepsána, začne platit, i když o měsíc později.

Místopředsedkyně ČSSD Michaela Marksová novinářům řekla, že reforma je plně v kompetenci policejního prezidenta. Připomínky už do ní začaly být doplňovány. Myslí si tak, že je možné reorganizaci spustit v srpnu, jak zaznělo na pondělním jednání Bezpečnostní rady státu.

Dohodovacího řízení se účastnili jen předsedové koaličních stran. Nyní zřejmě jednají sociální demokraté. Do Strakovy akademie přijel bývalý ministr vnitra František Bublan (ČSSD), který chystanou reformu policie kritizuje.