Dnes už bývalý šéf  ÚOOZ Robert Šlachta. Jeho hlavní problémy jsou dva – nikdy nic pořádného neodhalil a podlehl vábení Andreje Babiše.

Dnes už bývalý šéf ÚOOZ Robert Šlachta. Jeho hlavní problémy jsou dva – nikdy nic pořádného neodhalil a podlehl vábení Andreje Babiše. Zdroj: foto ČTK / reflex (3×)

Státní zástupce Ivo Ištvan a policista Robert Šlachta změnili Česko
Babiš má čápa na hlavě.
Eurořepkový král.
Miloš Zeman na Čapím hnízdě.
Zemanův dar Babišovi.
6
Fotogalerie

Šlachtagate versus Čapí hnízdo. Začne Ištvan prověřovat Babiše?

Der Spiegel přinesl zprávu, která může rozlousknout médii zmítající kauzu Šlachtagate. Zprávu, která by měla uvést do pohybu státního zástupce zaměřeného na boj proti kriminalitě vrcholných politiků. Takže uvidíme, jestli olomoucké státní zastupitelství vystartuje po ministrovi financí stejně jako po paní Nagyové.

Cynismus má své výhody - vždycky, když se dozvíte nějakou žhavou novinku o nějaké politické zlodějině, máte pocit, že jste zase měl pravdu. Stejný pocit jsem intenzivně prožíval v pondělí večer, kdy server České televize citoval německý list Der Spiegel. Podle něj má evropský Úřad pro boj proti podvodům - obávaný OLAF - indicie, že kovbojové z Agrofertu měli vliv na rozdělování evropských dotací v Česku.

Potěšilo mě, že tušené a předvídané se stalo skutkem, ale zároveň se mi rozjasnila i jiná otázka, na kterou nejen já, ale celá mediální scéna a veřejnost hledáme v posledních dnech odpověď: Kdo vlastně „má pravdu“ ve sporu o plukovníka Šlachtu? Ivo Ištvan? Skutečně on a jeho státní zastupitelství bojuje proti zločinu v nejvyšších patrech politiky? Skutečně je pokus o reorganizaci ÚOOZ atentátem na vyšetřování korupce? Nyní se ukáže, jak to je, a kdo je v cause kolem Šlachty „ten hodnej“ a kdo „ten zlej“.

Der Spiegel uvádí tak pikantní informace, že by se jimi měl bez nejmenších pochybností zabývat právě Ivo Ištvan - pokud opravdu jde po nejvyšších patrech zločinu v politice. Měl by minimálně zahájit prověřování těch informací a pokusit se z moci úřední, vyšetřováním, zjistit, zda koncern ministra financí skutečně jel v dotačních machinacích. Takže během pár dnů uvidíme. Buď je olomoucké státní zastupitelství opravdu nezávislé, měří všem stejně, a proto se rozjede masivní vyšetřování Babiše se stejně teatrální scénografií, jako když zatýkali paní Nygyovou. Nebo žádné vyšetřování Babiše olomoučtí státní zástupci nezahájí a bude jisto, že orgány měří v podezřelých causách každému politikovi jinak.