Daniel Landa a Fawad Nadri, prezident Česko-afghánské obchodní komory

Daniel Landa a Fawad Nadri, prezident Česko-afghánské obchodní komory Zdroj: ČTK

Daniel Landa: Selhala česká psychiatrie?

Přestože mám psychiatry v hluboké úctě, nyní se do nich musím navézt už jen kvůli objektivitě. Poslední vystoupení Daniely Landy ukázalo, že psychiatrická péče v Čechách nejspíše není dostatečně dostupná pro všechny pacienty.

Sice jsem vystudoval psychologii, ale nikoliv psychologii klinickou, nýbrž sociální. Takže mne neučili, jak se pozná která konkrétní psychická porucha. Navíc - nevyšetřoval jsem Daniela Landu, nevedl s ním alespoň hodinový rozhovor, a nevyhodnotil jím vyplněné a vykonané testy. Přesto na základě jak poznatků ze školy, tak čtvrt století práce v Reflexu mám jistý instinkt, kdy zpozornět a při jakých sdělovaných obsazích se začít osobou mluvčího zabývat i z psychiatrického hlediska.

V pondělí uspořádal Daniel Landa tiskovou konferenci, na které zazněly z psychiatrického hlediska tak pozoruhodné výroky, že je netřeba komentovat. Stačí citovat: „Od roku 2009 vedu boj s islámským extremismem, s Islámským státem i s jeho předchůdci. Absolvoval jsem kvůli tomu i výcvik coby voják aktivních záloh, bohužel nemoc mi to překazila." Také zaznělo: "Z kompetentních míst jsem dostal jasné doporučení, že jestli odhalím tuto kartu a zprůhledním kódovou řeč, změní se radikálně bezpečnostní situace kolem mojí osoby.“ Proto zpěvák ruší plánované velké koncerty, aby na nich proti němu nemohli islamisté spáchat teroristický útok.

„Právě kvůli tomu, že mě označovali za zrádce, jsem se rozhodl odkrýt celý plán. Tuhle zemi miluju a blíží se k nám strašné nebezpečí. Vím, že teď budu já i moje rodina ve větším nebezpečí, až se ti šmejdi dozvědí, že jdu už léta proti nim. Ale nebojím se, to k tomu patří,“ řekl Landa serveru super.cz. O tiskovce samozřejmě referovaly nejen bulvární, ale i solidní zpravodajské servery. Například aktualně.cz píšou: „Zpěvák se teď chce sejít se zástupci české vlády a nejvyššími bezpečnostními složkami státu a svoje poznatky a informace jim přetlumočit."

Podtrhuji: V žádném případě nechci tvrdit, že se Daniel Landa zbláznil. Nemám dostatek informací, nemluvil jsem s ním, nevím, jestli svá slova nemyslí jako nějaký žert, hru či roli. Vím však jedno: Pokud o sobě někdo zničehonic začne prohlašovat, že v Praze léta nepozorovaně bojuje proti islámskému terorismu (potažmo mimozemšťanům nebo chemtrails), přichází čas na Rorschachův test. To je taková mimořádně mocná projektivní diagnostická pomůcka, která spolehlivě odhalí počínající psychózu.

To, že Landa skutečně prošel výcvikem aktivních záloh, bojem proti terorismu není. Tím není dokonce ani zpívání vlasteneckých písní. Přesto je Landa přesvědčen, je bojuje proti islamistům, a že když to teď řekne nahlas, tak po něm půjde celý Islámský stát a bude se odpalovat na jeho koncertech. A to se nesmí zanedbat. Takže prosím pana Landu, aby se dříve, než se se svými poznatky o terorismu svěří vládě, s tím samým svěřil nejbližšímu psychiatrovi. Jenom pro jistotu.