Fatah

Fatah Zdroj: Reuters

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Palestinské úřady oslavují teroristku, která zabila 35 lidí. EU cudně mlčí

Abych předešel omylu - další exces palestinských Arabů nevyvedl teroristický Hamás v Gaze, ale hnutí , tedy oficiální orgány palestinské autonomie na Západním břehu Jordánu. Tedy organizace, se kterou jako Evropská unie a Česká republika jednáme a plácáme se s ní po ramenou.

Jak oznámil (pochopitelně sionistický) izraelský server israelhayom.com, v Ramalláhu proběhl slavnostní akt přejmenování místního náměstí na náměstí Dalal Mughrabi. Žena, která v roce 1978 spáchala bombový útok na autobus, při kterém zahynulo pětatřicet lidí. Židů. Tato událost jí zřejmě dodala v očích palestinských vůdců takového lesku, že je potřeba dámu náležitě oslavit a adorovat.

Minulý týden, když bylo výročí atentátů, bylo proto náměstí mezi Ramalláhem a al-Birou pojmenováno jejím jménem. Asi tak, jako kdyby se Vítězné náměstí na Praze 6 přejmenovalo na Náměstí komunistického prokurátora Urválka.

Palestinské autority na Západním břehu, a koneckonců i jejich zahraniční reprezentace v osobě palestinského velvyslance u nás, prostě otevřeně sympatizují s teroristy, a teroristickou minulost Fatahu, dnes respektovaného partnera k jednání s EU. Považují útoky proti civilistům za bouřlivé mládí, na které je dojemné vzpomínat. Fatah by se proto podle mého názoru měl vrátit tam, kam patří - na seznam teroristických organizací.