Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia.cz

VILIAM BUCHERT: ČT selhala – vypnula Sněmovnu jednající o sankcích a dala reportáž o psím útulku

Pchery: V útulku tajně množí psy. Reportáž s tímto názvem vysílala Česká televize ve středu po 18 hodině. Pomiňme, že o „tajném množení psů“ nebylo v reportáži nic, důležité je, že dlouhou dobu předtím běžela na obrazovkách informace, že i po 18 hodině bude ČT24 dál přenášet bouřlivou diskusi ze Sněmovny o sankcích proti Rusku. Jenže zcela absurdně ji vypnula a vysílala počasí, psy, situaci v lázních a pohádkový den v Jičíně.

Bylo to selhání a vysvětlit ho nelze ničím. Že vysílání bylo přerušeno uprostřed projevu faktického šéfa opozice, Miroslava Kalouska, byla zcela jistě jen náhoda…

Proč ale ČT divákům tak dlouho tvrdila, že bude debatu ze Sněmovny vysílat a pak ji vypnula? Jsou diváci hadr, s kterým se zametá, jak si někdo ve velíně usmyslí? Vypadá to tak. Není snad Česká televize veřejnoprávní stanicí, která se má především zajímat o podstatné věci, které ovlivňují naši zemi? Sankce proti Rusku přece mají dopad na ekonomiku a dotýkají se mnoha pracovních míst v různých firmách, ovlivňují budoucnost země. Psí útulek v Pcherách je na stejné úrovni? Pokud si to ČT myslí, tak je na cestě k nicotnosti.

Nepochopitelné je to i z toho důvodu, že tentokráte byla bitva mezi vládou a opozicí skutečně zajímavá a vypovídala o zásadních rozdílech, které se dotýkají zahraniční politiky i přístupu k Rusku, Ukrajině a Evropské unii. Diváci měli možnost vidět v koncentrované podobě všechny možné názory na tyto problémy - od jasně proruských až po fanaticky protiputinovských. Jenže místo slibovaného vyvrcholení debaty, která alespoň trochu okořenila veřejnoprávní šeď, dostali diváci dávku psího pseudohumanismu, otřepanou situaci v lázeňství a popis toho, jak probíhal pohádkový den v Jičíně.

Někdo namítne, že Sněmovna je žvanírna, kterou nemá smysl vysílat. Souhlasím. Bývá to obvyklé. Jenže spor o vztahy s Ruskem přesahují jedno volební období, přesahují práci jedné vlády a ať chceme, nebo ne, ovlivní život nás všech.

Mohl by tedy někdo z České televize jasně odpovědět na to, proč ve středu podvečer vypnula diskusi o sankcích? A kdo o tom rozhodl?