Praha

Praha Zdroj: shutterstock.com

VILIAM BUCHERT: Prahu čeká ráj. Ale jen do říjnových voleb, jako vždy

Pokud bychom brali vážně to, co před říjnovými volbami v hlavním městě slibují nejrůznější strany a hnutí, tak by měl čekat metropoli život v ráji. Realita bude samozřejmě jiná. Navíc téměř nikdo jasně neodpovídá na některé zásadní otázky, které Prahu každý den trápí. V jiných městech země je to podobné.

Budeme prý mít v metropoli klimatizované tramvaje, čisté chodníky, politici se údajně také vypořádají s hazardem a drogovou scénou. Na dva největší problémy hlavního města ale hledáme odpovědi marně, nebo jsou zcela nedostatečné.

Praha si užívala v České republice výsadního postavení a dlouho ji netrápila vyšší nezaměstnanost. Ale v poslední době už i zde má mnoho lidí se zaměstnáním problémy. Jak vyřešit tuto věc, to nikdo neví a ani se do toho moc v diskusích nepouští.

Už po desetiletí je obrovským problémem doprava. Město nebylo schopno dokončit za dlouhé roky městský okruh a pořád to nevypadá, že řešení přijde rychle, že na něj bude dostatek peněz a bude konečně jasné, co se v nejbližších letech v tomto směru odehraje. O trapnosti toho, že hlavní město nemá rychlé spojení s letištěm na Ruzyni, jak je to obvyklé v „normálních“ městech ve světě, ani nemluvě. Přitom to je věc, která se dotýká prakticky všech obyvatel státu.

Takže slibů zaznamenáme v příštích týdnech více než dost. Pak jako vždy přijde čas povolební, začnou hádky o vznik koalice a na řešení toho slibovaného a důležitého nezbude čas.