Domácí porod

Domácí porod Zdroj: Profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Roďme alternativně, roďme p**elí!

Nová legislativní pravidla o porodech umožňují odpůrkyním lékařů a porodníků při fyziologickém porodu v nemocnici rodit pouze s pomocí porodní asistentky. Už ve čtvrtek v Událostech, komentářích daly domorodičky najevo, že jim to nestačí.

Nová pravidla o porodech jsou největším představitelným ústupkem zastánkyním alternativního porodnictví, jaký si lze představit. Lékař poté, co v porodnici rodičku vyšetří a zjistí, že je očekáván normální fyziologický porod a nic neindikuje problém, může rodičku nechat na pokoji jen s porodní asistentkou a už matku vůbec nemusí vidět. Zůstává spolu s operačním sálem a resuscitačními přístroji pro novorozence za dveřmi.

Přitom však – zaplaťpánbůh – ani s novými pravidly nesmějí bláznivé ženy rodit doma jako v sedmnáctém století. Přestože je to očividně velké riziko pro dítě, móda domarození zuří v myslích celé řady mladých maminek. Ač nás, kde se rodí v porodnicích, při porodu umře jedno dítě z tisíce a ve zdánlivě vyspělejší medicíně bohatého Nizozemska (kde se z třiceti procent rodí doma) umřou při porodu tři děti z tisíce.

Už v den, kdy nová pravidla začala platit, předvedly v televizi zastánkyně alternativních porodů emoční výlevy, že je to málo. Je to naopak hodně, je to horní mez akceptace pohodlí rodičky. A pokud je to domorodičkám málo, doporučuji, aby spíš než za takzvaně alternativní, ve skutečnosti primitivní rození doma, bojovaly za rození skutečně, z podstaty a esenciálně alternativní. Totiž za to, aby zákon rodičkám umožnil rodit p**elí.