Konigsmarková

Konigsmarková Zdroj: ČTK

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Domácí porody? Doma rodí gorily!

Do diskuse se vracejí domácí porody. Ústavní soud osvobodil porodní asistentku Königsmarkovou obviněnou za újmu a následné úmrtí dítěte rozeného doma. Apeluji na všechny rodičky: Neberte ten rozsudek jako výzvu k rození doma! Doma rodí gorily a podívejte se, jak to dopadá!

Rozsudek se obecně k problematice domácích porodů nevyjadřuje, neříká, zda jsou „dobré“ nebo „špatné“. Soud pouze zpochybnil přímou souvislost mezi činností porodní asistentky a poškozením dítěte vrcholícícm jeho úmrtím. Soudkyně zpravodajka Ivana Janů výslovně zdůraznila presumpci neviny a povinnost soudů rozhodnout in dubio pro reo, v případě pochybností ve prospěch obžalovaného. Neřekla „rodit doma je bezpečné“.

Domarodičky však tento rozsudek chápou jako pobídku k dalšímu rozšíření módy domácího rození. Sama osvobozená porodní asistentka budiž příkladem. "Určitě bych se práci porodní asistentky chtěla dále věnovat, stejně jako vzdělávání porodních asistentek." říká v rozhovoru pro MF Dnes. Na výslovnou otázku "chtěla byste znovu pomáhat u domácích porodů?" odpovídá rezolutně: "Určitě ano."

Domácí porod je samozřejmě stejný nesmysl jako domácí laparoskopie. Úmrtnost dětí při domácích porodech je čtyřikrát vyšší než pri porodech v porodnicích. Ze zjevných důvodů - doma nemáte kompletní přístrojové vybavení a operační sál. Řešením neosobnosti a sterilnosti porodnic jsou porodní domy. Malé „hotelové pokoje“, kde rodička rodí s asistentkou a rodinou, a za dveřmi je operační sál s porodníkem a veškerou technikou. Od jejich budování se upustilo.

Proto apeluji na všechny ženy, které o domácím porodu uvažují: Od přírody rodí doma třeba gorily. A pak to občas dopadá, jako když naposledy rodila v pražské ZOO Kamba. "Vyšla část pupeční šňůry, kterou Kamba vzápětí přetrhla. Bohužel tímto bylo rozhodnuto o osudu mláděte," řekl ředitel pražské zoo Miroslav Bobek. Kamba navíc neměla kontrakce a bylo jisté, že mrtvé mládě nedokáže sama porodit, tak jí uspali a převezli na sál. "Ultrazvukové vyšetření provedené gynekologem ukázalo, že mládě nebude možné "vybavit" porodními cestami, a lékaři tedy přistoupili k císařskému řezu," dodal Bobek.

Téměř to samé se může přihodit u domácího porodu člověka. Tam se pupeční šňůra spíše zauzlí nebo udělá smyčku kolem krku dítěte. Ale bez přístrojů se na to ani doma, ani v gorilí kleci prostě nedá přijít. A tím je, abych citoval ředitele Bobka, rozhodnuto o osudu mláděte. Gorilího i lidského. Pokud je porod tak složitý, jako byl Kambin, může navíc ohrozit i život rodičky. V pražské zahradě mají operační sál na veterině tři minuty autem od pavilonu goril, tak to stihli a Kamba přežila. Pokud bude domarodička rodit podobně těžce jako Kamba, ale doma v Bobrdovicích pod Medníkem pětadvacet kilometrů od nejbližšího špitálu, zemře kromě dítěte i matka.

Takže ještě jednou: Doma v hnízdě z větví rodí gorily. Civilizovaní lidé 21. století rodí v co nejintimnějších porodnicích či porodních domech, protože tam je čtyřikrát nižší pravděpodobnost, že jim jejich dítě při porodu zemře.