Domácí porod

Domácí porod Zdroj: profimedia.cz

Doktor Jaroslav Hulvert: Rodit doma je prostě riziko!

Ústavní soud osvobodil porodní asistentku Konigsmarkovou, která byla obviněna z podílu na poškození a úmrtí doma rozeného dítěte. U porodu asistovala. Bojovnice za domácí porody ten rozsudek pochopily jako pobídku k rození v kuchyni. Je to nesmysl. Odborník to vidí jednoznačně.

Doktor Jaroslav Hulvert splňuje pro náš časopis dvě významná kriterií věrohodnosti a zralého názoru na porodnictví. Jednak naše reportérka Pavlína Volfová, druhak asistentka redakce Jana Trávníčková mají i díky jeho pomoci krásné zdravé děti. Takže odrodit rodičku (v porodnici) opravdu umí. Za druhé - už tři roky se pan doktor v porodnictví neangažuje, nyní se věnuje asistované reprodukci, a tak už není součástí oné „mafie porodníků v bílých pláštích, co by si z komerčních důvodů chtěli usápnout všechny porody pro sebe“, o kterých mluvívají fanynky domácích porodů.

Ústavní soud osvobodil porodní asistentku Konigsmarkovou, která byla obviněna z podílu na poškození a následné úmrtí dítěte při domácím porodu, u kterého asistovala. To vrací na stůl diskusi o domácích porodech. Co na to říkáte?

Dívám se na tu problematiku dnes úplně stejně jako v době, když jsem byl porodník. Je to zbytečné riziko, které není adekvátní výsledkům. Domácí porody nemohou být srovnatelné s porodem v porodnici. V současnosti vám v porodnici můžou dát takový servis, že se můžete cítit jako doma. Naprostý komfort, pohodlí a intimita. Ale na rozdíl od domova v případě, že porod neběží jak má, je v porodnici možné zareagovat tak rychle, jak je potřeba. A zachránit jak dítě, tak rodičku.

Porodnice je tedy normální civilizační vymoženost.

Ano. Domácími porody se vracíme na začátek minulého století. Spousta lidí, kteří se kolem domácích porodů pohybuje, si ale neuvědomuje tehdejší reálnou situaci. Ještě před sto, sto padesáti lety se při porodu běžně umíralo. A v každé rodině bylo nějaké zemřelé děcko po porodu, a ne vzácně i smrt rodičky. Společnost na to ale už zapomněla. Neví o tom a není schopna to akceptovat. Přesto nás aktivistky vedou zpátky, i když nám současná medicína nabízí při porodu plný komfort.

Jaké jsou argumenty porodních asistentek ve prospěch domácích porodů?

Že se v nemocnici nemyslí na matky, že při porodu potřebují zázemí, manžela a komfort. Tohle všechno ale současné moderní porodnice - třeba v pražském Podolí - nabízejí. Tam může být u porodu kamarádka, manžel, kolikrát je tam u porodu i první děcko... Rodička tam má svojí místnost, svojí sprchu, v místnosti míč na předporodní cvičení, může rodit ve stoje, na míči, na stoličce... Smyslem je zajistit rodičce maximální komfort, a zároveň jí zdravotně zabezpečit.

Jak je porod ve skutečnosti rizikový?

Víc jak deset procent porodů nejde přirozeně a přicházejí komplikace. Dá se do určité míry v průběhu těhotenství poznat, zda bude porod vice nebo méně rizikový. Ale poznat, že porod bude bezrizikový, není možné. Každý zkušený porodník vám potvrdí, že zažil porodní komplikace u zcela nerizikových rodiček. Během několika minut se může porod tak zvrtnout, že to bez včasné a rychlé reakce může končit tragicky. Máme nanejvýše deset minut času, někdy mnohem méně, a zpoždění může mít tragické následky jak pro dítě, tak pro matku. Tragické je nejen úmrtí, ale i postižení - tragedie přece je, když bude mít dítě úplně zbytečně třeba mozkovou obrnu z nedostatku kyslíku. Dítě, které by se při porodu v nemocnici narodilo zdravé a nepoškozené. Nejsme technicky schopni při porodu doma zajistit takový servis, aby rodička během těch deseti minut měla odpovídající adekvátní péči.

 Proč jdou domácí porody do módy?

Protože ženy si neuvědomují rizika, která tím nesou. To jsou zkušenosti, které získáváte pouze a jedině praxí, tím, že je vidíte. Žena čte nejrůznější pozitivní informace o domácích porodech od jejich fanynek, zároveň ví, že klasické porodnice nemají dobrou pověst, nějaká její kamarádka doma krásně porodila... Ano, porod je fyziologický proces, který v osmdesáti devadesáti procentech probíhá bez komplikací. Ale co těch deset procent?

A dnešní ženy už neviděly v praxi, jak někdo při domácím porodu zemřel...

Ano. A každého takového života je škoda. Ale ženy už v současnosti nejsou ve svém okolí těmto tragédiím vystaveny, a říkají si, že se jich to netýká, že jim se to nemůže stát.

 Sledoval jste causu paní Konigsmarkové?

Sledoval, protože jsem upřímně řečeno čekal, že se něco podobného dříve či později u nás stane. Až mne překvapilo, že to bylo tak pozdě. Těch příběhů, kdy se v porodnicích objevily paní, které málem vykrvácely, a my nakonec zjistili, že rodily doma s pomocí porodní asistentky, už bylo moc. Z vlastní zkušenosti jich znám několik. Přišla paní, která byla dvě nebo tři hodiny v druhé době porodní, zcela vyčerpaná, a zapírala. My měli tušení - ale ona nám až za několik dnů prozradila, že zkoušela porodit doma s porodní asistentkou. A je obvyklé, že to ženy, kterým se porod doma nedaří a v jeho polovině jedou do nemocnice, tají. Ošetřoval jsem ženu, která skoro vykrvácela. Rodila doma a dvě nebo tři hodiny jí nevyšla placenta. Zachraňovali jsme ji na poslední chvíli, až z ní nakonec samozřejmě vylezlo, že rodila doma s porodní asistentkou.

 Nejde nakonec o selhání mužské role? Že když začne manželka o rození doma mluvit, tak že jí chlap nevezme za ucho a neodvede do porodnice?

Do určité míry ano. Měli by to být schopni ovlivnit, měli by do toho být schopni zasahovat. Poslouchal jsem na Radiožurnálu rozhovor s porodní asistentkou. Argumentovala tím, že lékař léčí, že porod je přirozený proces a že ten doktor je tam vlastně rušivý element. Lékař nejen léčí, ale také se musí starat o určitou prevenci. A prevence komplikací během porodu je právě úkolem lékaře. Do přirozeného porodu by neměl zasahovat. Ale v případě nějakých komplikací musí lékař okamžitě zasáhnout. Souhlasím s tím, aby porodní asistentky vedly porod. Ale lékař by určitě měl vykonat vstupní prohlídku rodičky před porodem. A měl by být přítomen při porodu, a po něm by měl matku po porodu zkontrolovat. A měl by být kdykoliv po ruce porodní asistentky, aby jí v případě komplikací pomohl i za použití přístrojů, které musí být ve vedlejší místnosti. Lékař je odborný garant porodu.

Ony domarodičky také říkají, že úmrtí doma narozených dětí jsou daní pacientky za svobodu se rozhodnout...

Když jezdíte autem, tak také máte svobodu pohybu, a také nesete riziko, že se vám něco stane. Jak ale víte, u nás je povinnost být za jízdy připoutaný, máte povinnost chránit si zdraví pro případ, že k nějaké bouračce dojde.

I v porodnici se sebelepší péčí může porod skončit špatně. Ale my musíme jak rodičce, tak tomu ještě nenarozenému dítěti nabídnout maximální péči. Jinými slovy: Pokud se tady bavíme o tom, že nenarozené dítě má právo na život, tak z toho jasně vyplývá, že má také právo na bezpečný porod. Domácí porod je prostě bezohlednost matky vůči dítěti.