Elon Musk (2.1.2024)

Elon Musk (2.1.2024) Zdroj: Reuters

Elon Musk (2.1.2024)
Celebrity s opravdu podivnými koníčky
Elon Musk (vpravo) dorazí do Francie. Setká se s prezidentem Emmanuelem Macronem.
3
Fotogalerie

Karel Steigerwald: Leninův smích aneb Rusko podporují ti, proti kterým vede svojí agresi

Vypráví se historka, v níž Lenin vyhlašuje oběšení buržoazie na provaze a dává to za úkol Dzeržinskému. Ten si stýská, že komunistické Rusko nemá dost provazů. Lenin prorocky odsekne: buržoazie sama nám je dodá. Mnohokrát se pak skutečně stalo, že se agresivní Rusko dočkalo podpory právě od těch, proti kterým agresi vedlo. A teď zas.

Elon Musk odepírá Ukrajincům využívat Starlink, například znemožnil útok dronů na ruskou základnu na Krymu, protože by mohlo dojít k ukrajinskému útoku na Rusko. Ukrajinci se smějí jen bránit, aby se Putin nezlobil. Rusové na Ukrajinu útočit smí. Rusům využití Starlinku při útoku na Ukrajinu nebrání. Tento názor, známý už z předmnichovských dob, který podporoval příští světovou válku, se dnes rozšiřuje větší rychlostí než ruské vojenské úspěchy.

Přemoudřelý věštec Lenin jako by věděl, že jednou přijde nějaký Musk s názorem bojovat za mír poskytováním výhod agresorovi, v tomto případě zase Rusům. O Muskovi nic nevěděl, ale buržoazii, řeknu raději demokracii, viděl až v žaludku, jaké má věčné a spletité potíže s obranou vlastní svobody.

Musk není sám. Jako další geniální objevitelé má pocit, že svět vidí jasně. Až budou ruská vojska stát u Prešova, Musk se jistě ke svým úvahám o míru vrátí. V tichu, které zazní po ruském vítězství nad Ukrajinou, bude moct slyšet smích Lenina přicházející z pekla.