Sestava na zápas s Moldavskem? Brabec, Coufal a Kuchta společně s osazenstvem seriálové Hospody

Sestava na zápas s Moldavskem? Brabec, Coufal a Kuchta společně s osazenstvem seriálové Hospody Zdroj: Koláž Reflex

Jan Kuchta na diskotéce v Olomouci
Jan Kuchta a Vladimír Coufal na diskotéce v Olomouci
Vladimír Coufal na diskotéce v Olomouci
Tisková konference repre před klíčovým zápasem s Moldavskem
Jan Kuchta na diskotéce v Olomouci
5
Fotogalerie

Jakub Švejkovský: Noční flám aneb Jak hluboko ještě může klesnout (ne)úcta k národnímu dresu?

Brabec, Coufal a Kuchta. Tři možná v posledních 24 hodinách nejskloňovanější jména v českých médiích se postarala o dlouho nevídaný sportovní poprask. Trojice reprezentantů si sraz národního týmu před posledním, zcela zásadním kvalifikačním duelem o mistrovství Evropy proti Moldavsku proložila nočním flámem v olomouckém klubu Belmondo. O čem svědčí jejich noční tah moravskou metropolí?

Nejprve fakta. Na výročí sametové revoluce česká fotbalová reprezentace remizovala na národním stadionu ve Varšavě s polským týmem před 56 tisíci diváky poměrem 1:1. Díky tomuto výsledku svěřenci Jaroslava Šilhavého měli jistotu, že jim v posledním kvalifikačním duelu o EURO 2024 proti Moldavsku stačí uhrát remízu a na mistrovství Evropy postoupí. Tým se v sobotu přesunul do Olomouce, kde se na tamějším Andrově stadionu dnes odehraje závěrečný duel kvalifikace.

V noci ze soboty na neděli se ovšem zmiňovaná trojice reprezentantů Brabec–Coufal–Kuchta vydala (v doprovodu člena výkonného výboru FAČR a trenéra futsalového národního mužstva Tomáše Neumanna) zkrátit si čekání na zcela klíčový zápas do jednoho z klubů v centru Olomouce. Tam si jich přirozeně všimli i ostatní návštěvníci, jejich příspěvky na sociálních sítích si začaly žít vlastním životem. V neděli ráno byla kauza na světě a ve stejný den trenér Šilhavý trojici hráčů vyřadil z týmu. Ne tak úplně vzdáleně dala trojice aktérů vzpomenout na dnes už legendární hlášku tehdejšího stopera české reprezentace Tomáše Ujfalušiho z roku 2007 po bujarém večírku v hotelu Praha s dámskou společností: „Nic jsem neplatil a ta částka absolutně nesouhlasí…“

Nejprve k samotnému dnešnímu soupeři. I na sociálních sítích se objevují názory, že zas tak o nic nejde, že poslední zápas kvalifikace bude přece jenom formalitou. Moldavsko sice je až 157. ve světovém žebříčku (Česko je momentálně na 41. pozici), ale v kvalifikační skupině má jen o dva body méně než Česko – díky tomu drží stále reálnou šanci se po oddělení se od Rumunska a Sovětského svazu poprvé v historii přímo kvalifikovat na vrcholný fotbalový turnaj.

Bod stačí?

Podceňování soupeře přitom není absolutně na místě – Moldavané naposledy remizovali s vítězem české skupiny Albánií a před tím i s Polskem. Dnešní duel v Olomouci pro ně bude bez přehánění „zápasem století“. Každopádně se vším respektem k jedné z nejchudších evropských zemí je bohorovné upínat se k vidině, že nad stále fotbalovým outsiderem stačí vyválčit bod – například Francie zakončila svou cestu kvalifikací proti trpaslíkovi z Gibraltaru (který se ale stále ještě ve fotbalové hierarchii oproti Moldavsku nachází o několik schůdků níž) nekompromisní demolicí 14:0. Proč nezní podobné nastavení i z českého tábora? 

Co se týče samotných hráčů – nebýt aféry, tak všichni tři velice pravděpodobně nastoupí v základní sestavě proti Moldavsku. Jedenatřicetiletý Vladimír Coufal hrající na klubové úrovni za anglický West Ham United nastoupil v reprezentaci zatím k 40 duelům, stejně starý Jakub Brabec z řeckého Arisu Soluň odehrál za národní tým ještě o jeden zápas víc, šestadvacetiletý sparťan Jan Kuchta vyběhl se lvem na prsou ke dvěma desítkám utkání. Všichni tři jsou profesionály řadu let, o čemž ale nesvědčí jejich nedělní aféra.

Zašel by si Coufal i v Anglii 36 hodin před klíčovým zápasem v dresu West Hamu například o setrvání v tamější lize na drink do exponovaného baru v centru Londýna a stejně tak by pojal formu přípravy na pražské derby Kuchta ze Sparty? Pravděpodobně ne. Celá aféra zaráží možná nejvíce u Coufala – hráče, který si cestu na výsluní musel sám vydláždit tvrdou prací přes nižší soutěže v Hlučíně a Opavě přes Liberec a pražskou Slavii až do nejslavnější ligy na světě, do anglické Premier League, jako kdyby byla reprezentace nyní málo. Tito tři hráči patrně už nemají národní dres jako nejvyšší prioritu a rozhodně bude zajímavé sledovat jejich budoucnost v reprezentaci. Je ale celá kauza pouze jejich chyba?

Kostlivci

„Ti kluci přece vědí, že se to dozví realizák. Že se to dozví celý národ. Vědí, že je nejspíš vyhodí. Ale maj to prostě na háku, je jim to jedno. A právě tohle jejich nastavení je vizitkou realizáku a atmosféry v týmu,“ napsal na síť X Zdeněk Folprecht bývalý ligový fotbalista, někdejší mládežnický reprezentant a v současnosti fotbalový expert.

Právě okolo realizačního týmu už v posledních týdnech v kruzích fanoušků i odborníků panovala vyhrocená atmosféra po prohře 0:3 s Albánií a po podivných nenominacích kreativního záložníka Antonína Baráka hrajícího v italské sérii A za Fiorentinu a střelce Tomáše Čvančary z bundesligové Borussie Mönchengladbach, kterého trenér Šilhavý podivně krkolomně přece jen donominoval. Podle expertů už se Šilhavého vztah k národnímu týmu vyčerpal, každopádně funkcionáři v čele s předsedou fotbalové asociace ne a ne ukázat na nového kouče.

Českému fotbalu v posledních měsících a především aktuální kauzou přibylo ve skříni mnoho kostlivců. V případě dnešní prohry by se jednalo i o bezprecedentní sportovní selhání. I kdyby k němu nedošlo (je pravděpodobné, že nakonec Češi budou bodovat), z nedávného dění by měli hlavní aktéři vyvodit zásadní důsledky. Pakliže se tak nestane, tuzemský fotbal a jeho renomé se nikam nepohnou…