Mužstvo Sparty v roce 1965

Mužstvo Sparty v roce 1965 Zdroj: Archiv Josefa Vojty/Paměť národa

Plakát týmu Sparty Sokolovo v roce 1964
Josef Vojta v dresu Sparty na Letné v polovině 60. let
Josef Vojta v dresu Sparty
Josef Vojta střílí branku v dresu Sparty
4
Fotogalerie

Fotbalová Sparta Praha slaví 130 let od svého vzniku. Získala 37 ligových titulů, na Ligu mistrů však čeká již 18 let

Athletic Club Královské Vinohrady, Sokol Bratrství Sparta, ale třeba i TJ Spartak Praha Sokolovo. I tak se v minulosti jmenoval nejúspěšnější fotbalový klub české historie, který v současné době nese jméno AC Sparta Praha fotbal, akciová společnost. Fotbalový tým sídlící na pražské Letné, který v československé či české lize získal celkem 37 mistrovských titulů, si dnes připomíná rovných 130 let od data svého „ustanovení“, které je považováno i za datum založení. Stalo se tak 16. listopadu 1893.

Neoficiální počátky klubu jsou přitom ještě o dva roky starší, kdy v roce 1891 založila skupina mladých nadšenců klub AC Sparta se sídlem na Maninách. Po dvou letech své existence se však toto uskupení rozhádalo a odešla z něj řada členů v čele s bratry Malečkovými. Ti pak právě 16. listopadu 1893 založili zcela nový klub, který pojmenovali Athletic Club Královské Vinohrady.

Vinohrady v té době bylo ještě samostatné město za hranicemi Prahy a otcové zakladatelé očekávali štědrou podporu od radnice pro svoje snažení. Nedostali však vůbec nic, a když jim radní nenabídli ani pozemek pro výstavbu stadionu, klub se rozhodl odstěhovat. Ale ani to jeho situaci prozatím nijak nezachránilo. Hráči trénovali na vojenském cvičišti v Invalidovně a „mistráky“ hráli na Císařské louce. Zde se 29. března 1896 odehrál i turnaj nazvaný „Národní zápasy mužstev, kopaný míč cvičících“ a právě od tohoto turnaje se datují všechna slavná derby Sparty s jeho největším a tradičním rivalem Slavií Praha.

Sparťanský „fotbalový svatostánek“ na Letné je v provozu od roku 1917, kdy zde sehrála Sparta svůj první zápas dne 13. května 1917 proti Viktorii Plzeň. První stadion o dřevěné konstrukci byl otevřen v roce 1921. Během následujícího století se název arény změnil mnohokrát podle aktuálního titulárního partnera klubu. Nyní stadion nese název epet ARENA. Většinovým majitelem klubu je miliardář Daniel Křetínský. Jméno Sparta je odvozeno od stejnojmenného starořeckého města Sparta, jehož obyvatelé se vyznačovali bojovností a vůlí. Symbolem klubu je písmeno S.

Sparta Praha je historicky nejúspěšnější český fotbalový klub. Během své existence posbírala 37 ligových titulů. Měla několik období, kdy dominovala domácí lize, ale i období útlumu. Největší krize nastala v roce 1975, kdy Sparta sestoupila – byť na jeden rok – do 2. ligy. V 80. letech minulého století byla nastartována vítězná vlna, která se přelila i do novodobé historie po rozdělení Československa. V tomto období Sparta „přenechala“ vítězný ligový vavřín výjimečně jen málokomu. V kádru týmu se rovněž pohybovala celá plejáda skvělých hráčů, kteří pak tvořili kostru národní reprezentace.

V posledních dvou dekádách však Sparta Praha začala vyklízet svoji dominantní pozici. Od ligového triumfu v sezóně 2006/2007 už pak dosáhla na první místo v lize jen třikrát. Klub je sice aktuálním úřadujícím mistrem ligy, ale triumf z letošního jara se zrodil po dlouhých devíti letech. Během nich na ligové tituly sahaly týmy Slavia Praha či FC Viktoria Plzeň.

Díky své dominanci v domácí lize byla Sparta Praha dlouhá léta pravidelným účastníkem Poháru mistrů evropských zemí (PMEZ) či Ligy mistrů. V této soutěži klub uhrál řadu legendárních vítězství proti západoevropským velkoklubům. Takřka poslední dvě dekády však Sparta mezi touto evropskou smetánkou chybí. Naposledy se do základní skupiny Ligy mistrů dostala v sezoně 2005/2006. V základní skupině však skončila poslední a od pozdního podzimu 2005 se tak Liga mistrů na Letné nehrála. Tým však z fotbalové Evropy nezmizel a účastnil se buď Evropské ligy, nebo Konferenční ligy. Za největší úspěch z tohoto období lze považovat sezonu 2015/2016, kdy se Sparta v Evropské lize probila až do čtvrtfinále.

V současné době Sparta Praha účinkuje v Evropské lize, jelikož ve třetím předkole letošního ročníku Ligy mistrů byla vyřazena dánským celkem FC Kodaň. V rámci aktuálního ročníku nejvyšší fotbalové soutěže je Sparta Praha nyní v čele tabulky s dvoubodovým náskokem před svým rivalem z Edenu. Zda si připíše svůj 38. titul, nebo se bude muset sklonit před svými soupeři, bude jasno příští rok na jaře.