Lukáš Kolářík v době, kdy byl poslancem za Piráty

Lukáš Kolářík v době, kdy byl poslancem za Piráty Zdroj: Facebook - L. Kolářík

Lukáš Kolářík v době, kdy byl poslancem za Piráty
Lukáš Kolářík v době, kdy byl poslancem za Piráty
Lukáš Kolářík v době, kdy byl poslancem za Piráty
4
Fotogalerie

Sex skoro ve trojce, škrcení a facky. Bizarní kauza Kolářík ukázala, že politické panenství Pirátů skončilo

Česko zažilo v důsledku milostných pletek premiéra Petra Nečase s šéfkou jeho kabinetu Janou Nagyovou v roce 2013 pád vlády. V červnu 2005 si zase tehdy ženatý předseda vlády Jiří Paroubek vzal na oficiální návštěvu Číny svoji milenku Petru Kováčovou jako tlumočnici, tu si později vzal a ona tvrdila, že „nejvíc sexy na muži je mozek“. Jenže o tom, že sex někdy mozek zatemní i v politice, svědčí bizarní kauza dlouholetého člena Pirátské strany Lukáše Koláříka, který v červenci rezignoval na post náměstka ministra vnitra kvůli napadení své asistentky, jež byla současně jeho milenkou. Způsob, jakým dotyční věc popisují, připomíná stupidní telenovelu. Pirátská strana má na své stránce jako jeden ze svých hlavních taháků ke čtení napsána slova „Jak Piráti pracují“. Jak tedy Kolařík v tomto případě „pracoval“?

Když se objevily informace, že Lukáš Kolářík fyzicky napadl svoji asistentku A.D., se kterou pracoval na ministerstvu vnitra, tehdejší náměstek se kroutil a vymlouval. Měnil několikrát výpovědi a prohlášení. Nakonec z toho všeho vyplula na povrch kauza tak bizarní, že Kolářík by se měl navždy pakovat z politiky. Pro stranu se navíc objevila v době, kdy se provalilo, že pirátská náměstkyně pražského primátora Jana Komrsková měla za placeného poradce svého partnera Petra Beneše. Také člena Pirátské strany. Prý normálně vyhrál výběrové řízení… Tak určitě. Ale vraťme se ke Koláříkovi.

Ke konfliktu mezi ním, jeho asistentkou a jeho manželkou mělo dojít po akci Hasič roku, pořádanou 1. června ministerstvem vnitra. Podrobnosti jsou pikantní a pořád přibývají další. Nejdříve Kolářík tvrdil, že jeho milenka napadla jeho ženu a on ji musel bránit. Fyzicky bránit. Zdálo se, že došlo na pár facek, což není u prozrazených milostných vztahů nic neobvyklého. Ovšem další výpovědi už svědčí o daleko vyhrocenější situaci, která má dopad na českou politiku.

Jen stručně: Akce Hasič roku 2022 se konala ve Španělském sále Pražského hradu za přítomnosti ministra vnitra Víta Rakušana. Po skončení oficialit se protáhla až do ranních hodin a podle svědků se tam ve velkém konzumoval alkohol (nad tím by se měla do budoucnosti zamyslet prezidentská kancelář, když někomu něco správa hradu pronajímá). Pak se inkriminovaná trojice přemístila do luxusního hotelu Spiritka, což je někdejší klášterní usedlost na Břevnově patřící Ministerstvu vnitra. A pak už je to skutečný bizár, který překonává mnohé, co jsme zatím v české politice zažili. Manželka měla přistihnout opilého Kolaříka in flagranti s milenkou a došlo na první fyzický střet. Náměstek se to podle výpovědi asistentky snažil „vyřešit“ tím, že měl ženám nabídnou sex ve třech. Podle popisu médií došlo k hádce, rvačce, ránám do obličeje, škrcení i kopancům. Jak to přesně bylo, ponechme stranou, vzájemné fyzické napadení ale potvrdily obě strany.

U citlivých intimních vztahů k podobným věcem někdy dochází a vlastně bychom nad tím měli mávnout rukou, protože je to soukromá věc dotyčných lidí. Ovšem jen do té doby, dokud se něco podobného nezačne dotýkat vzývané neposkvrněnosti Pirátské strany a prestižního postu náměstka ministra vnitra, který musel Kolařík promptně opustit.

Přestože se jednalo o soukromý milostný propletenec, pro Piráty je to reputační problém, který poukazuje na některé obecnější problémy. U Pirátské strany je na rozdíl od jiných politických subjektů na všechno více vidět, protože to probírají veřejně na takzvaném Fóru Pirátské strany, která má podtitul „Internet je naše moře“. Na první pohled to může být sympatická snaha neskrývat některé věci, ale v moři jsou někdy i velké vlny, které mohou cokoli zničit. Nebylo by to poprvé, co by se nějaké politické uskupení rozložilo, když vykládá před všemi karty na stůl a tím samo sebe oslabuje. Ale Piráti to tak chtějí.

Každý je pánem svého osudu. Například Piráti strašlivě doplatili na svoji naivitu, když šli do sněmovních voleb v říjnu 2021 v koalici se Starosty, kteří s nimi doslova „vyjebali“ a vykroužkovali do sněmovny především sami sebe. Pirátům zůstala jen 4 poslanecká místa, ale dokázali jako členové vládní pětikoalice uplacírovat stovky svých lidí ve státní správě. U toho se ale nejvýraznější představitel strany, místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš, na čas jako by „ztratil“. Působí často nemastně neslaně, z někdejšího rebela se stal konformní úředník v saku. Pak se letos objevily různé kauzy. Rozpadla se například pirátská skupina na Praze 1 kvůli nesmiřitelným názorům na koalici v tomto obvodě a někteří její členové byli na jaře ze strany vyloučeni (David Bodeček, Ivana Antalová a Martin Arden). Následovala kauza Komrsková na magistrátu hlavního města. A teď aféra kolem Koláříka.

Levicová Pirátská strana tak už není v české politice, pokud jde o různé kauzy, v ničem výjimečná, je stejná jako všechny ostatní strany a hnutí. Její údajné politické panenství skončilo.