Anna Netrebko s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v roce 2008.

Anna Netrebko s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v roce 2008. Zdroj: Kremlin.ru

Má Praha zrušit koncert ruské pěvkyně Anny Netrebko? Podporovala Putina, válku ale odsoudila. A teď babo raď

Sopranistka Anna Netrebko je už léta nejlepší ruská operní pěvkyně. Časopis Time ji v roce 2007 dokonce zařadil na seznam 100 nejvlivnějších lidí světa. O rok později ji Vladimir Putin udělil titul „Lidová umělkyně Ruské federace“ a ona ruského prezidenta vždy podporovala. Po loňské ruské invazi na Ukrajinu se proto Netrebko ocitla pod palbou kritiky. Některé světové operní domy ji zrušily vystoupení. O zrušení jejího říjnového koncertu uvažuje i Praha. Má to ale magistrát udělat? Netrebko na jedné straně v minulosti stála na straně Putina, a to i po okupaci Krymu. Také se v prosinci 2014 vyfotila s jedním z vůdců separatistů na Donbasu. Ale válku na Ukrajině tvrdě odsoudila. Nastoluje to proto otázku, zda míchat politiku do umění.

Anna Netrebko hodila při své letité a neochvějné podpoře Ruska zpátečku, když loni na jaře zjistila, že některé známé operní domy (třeba Metropolitní opera v New Yorku) zrušily její představení, protože po ní požadovaly zcela jednoznačná vyjádření ohledně války na Ukrajině a také Vladimira Putina. Musíme si u toho uvědomit, že Netrebko bere za své koncerty velké peníze, takže se snažila, aby nepřišla o výnosné živobytí. Například Metropolitní opera pěvkyni zaplatila letos na jaře za zrušená představení celkem 200 000 dolarů. Netrebko přitom invazi na Ukrajinu odsoudila: „Jsem proti této nesmyslné útočné válce a vyzývám Rusko, aby tuto válku právě teď ukončilo, aby nás všechny zachránilo. Potřebujeme teď klid. Jsem Ruska a miluji svou zemi, ale na Ukrajině mám mnoho přátel a bolest a utrpení mi teď lámou srdce. Chci, aby tato válka skončila a aby lidé mohli žít v míru,“ napsala na svůj účet na Instagramu. Vyjádření více než jasné. Ovšem požadavek, aby byl terčem její kritiky i Putin, se neobjevilo.

Vztahy s Putinem jsou přitom pro Annu Netrebko citlivou záležitostí. Sice tvrdí, že ho zná, ale že se potkali jen několikrát, že o nic důležitého nešlo a vlastně není jeho podporovatelkou. To ovšem není pravda, v tom Netrebko lže. Její jméno se například objevilo před ruskými prezidentskými volbami v roce 2012 na seznamu 499 slavných ruských osobností, kteří Putina jednoznačně podpořili. Podle novin The Moscow Times z té doby, Netrebko ocenila „vůdcovu silnou, mužnou energii“ a tvrdila, že „považuje Putina za nejlepšího prezidenta pro Rusko“. V říjnu 2018, tedy už po okupaci ukrajinského Krymu, v rozhovoru pro agenturu RIA Novosti to zopakovala: „S Vladimirem Vladimirovičem jsem docela spokojená. Bůh mu dej zdraví a sílu. Lepšího prezidenta pro Rusko si nelze představit…“

Kritici pěvkyně poukazují také na to, že v prosinci 2014 se v Petrohradu při předávání šeku pro operní a baletní scénu v Doněcku, vyfotila s jedním z vůdců separatistů na východní Ukrajině Olegem Carevem. Zapózovala tehdy i s povstaleckou vlajkou Donbasu. Dnes říká, že si vlastně neuvědomila, co to je za vlajku, kterou ji někdo strčil do ruky a že jen chtěla podpořit umělce na východní Ukrajině, jenže právě Doněck v té době už ovládali proruští separatisté.

Západní kritici Ruska v operním světě požadovali loni i letos po Netrebko, ať je navíc ujistí, že nedostávala finanční podporu od Putina a ruských úřadů. To potvrdila, ale měla léta smlouvy s operními domy v Rusku, které jsou placené státem. To se ale asi nedá brát jako přímá podpora úřadů.

Jak s tím vším teď naloží vedení Prahy, je otázkou. Někteří politici v hlavním městě se kloní k tomu, aby byl koncert Anny Netrebko, který se má uskutečnit ve Smetanově síni pražského Obecního domu, zrušen. Důvodem jsou právě její některé postoje, podpora Putina i to, že se nachází na ukrajinském sankčním seznamu. Obecní dům je v majetku hlavního města, takže koncert zrušit lze. Zda by se mohl uskutečnit na jiném místě, není jasné. Netrebko má ale kromě ruského občanství už od roku 2006 i rakouské občanství a odepřít ji proto vstup do České republiky není zřejmě možné. Může hranice dokonce přejet bez jakékoli kontroly a nic neporuší.

Někteří kritici zákazu vstupu ruských a běloruských umělců či sportovců do západních zemí pak poukazují na to, že někdy se nerozlišuje, jaké kdo zastává postoje a co v minulosti dělal. Jako příklad z hudebního světa se uvádí vynikající ruský klavírista Alexander Malofejev (21), který je považovaný za budoucí světovou hvězdu první velikosti. Neexistuje o něm žádná zmínka ani žádná informace, že by se kdy potkal s Putinem, nebo ruského prezidenta nějak podpořil. K válce na Ukrajině na Facebooku napsal: „Každý Rus se bude po desetiletí cítit vinen kvůli hroznému a krvavému rozhodnutí, které nikdo z nás nemohl ovlivnit a předvídat.“ Malofejevovi byl přesto zrušen například koncert v Kanadě.

Zda bude zrušen i koncert Anny Netrebko v Praze, jen uvidíme, protože pěvkyně to zjevně politicky hraje na obě strany. Proto bude mít vždy vášnivé odpůrce i vášnivé zastánce. Jistotu u ní máme jedinou – je to skvělá pěvkyně.