Spisovatelka a Reportérka Reflexu na návštěvě v ukrajinském Lvově, který tančí a zpívá Rusku a válce navzodry

Spisovatelka a Reportérka Reflexu na návštěvě v ukrajinském Lvově, který tančí a zpívá Rusku a válce navzodry Zdroj: Adéla Knapová

Že je v domě kryt, poznáte snadno podle pytlů chránících okna a dveře vedoucí do suterénů domů. Rychle si ale na tuhle „dekoraci“ zvyknete a přijde vám „normální“.
Také památky v tomto městě UNESCO jsou chráněny proti poškození. A protože je Lvov starobylý, je v jeho dech beroucím historickém centru zabedněno kdeco.
Den ústavy se letos ve Lvově na hlavním náměstí slavil velkolepě tancem a zpěvem. Vystupujících v nádherných kostýmech bylo nepočítaně.
Čtení prozaiků na symbolickém Měsíci autorského čtení v Divadle Lesji Ukrajinky. Zleva ukrajinský spisovatel Oleksandr Mykhed a slovenský prozaik Marek Vadas, druhá zprava autorka textu.
Ve Lvově se také představili po boku ukrajinských kolegů čeští a slovenští básníci. U mikrofonu Petr Hruška.
5
Fotogalerie

Vysmát se válce. V ukrajinském Lvově ani přes raketové útoky kultura nezahálí

Ulice a náměstí plné lidí spěchajících do práce, ale i jen tak posedávajících na zahrádkách kaváren a restaurací. I v deset večer, jako by byli všichni venku, hraje hudba, jí se a pije, objímá, líbá, žije. Od půlnoci do pěti ráno je ale zákaz vycházení, přesto ukrajinským Lvovem v době války pulsuje letní život. Jenže 6. července město opět po čase zasáhly ruské rakety. V obytném domě zemřelo nejméně deset nevinných civilistů…

Sleduju pozorně polskou dálnici, blížíme se k ukrajinským hranicím a nic. To, co jsem tady viděla a zažila loni na jaře, jako kdyby se nestalo. Ano, průjezd přes hranice trvá pořád hodiny, kontroly jsou důkladné, ale žádné kilometrové fronty zoufalých, plačících, vysílených a zlomených žen a dětí vlekoucích své životy v narychlo sbalených kufrech a taškách. Dnes jen pár desítek aut z každé strany. Člověk by mohl snadno podlehnout dojmu, že je po všem.

Projíždíme letní krajinou na východ, šumící lesy, zlaté louky s červenými a modrými záblesky květin, rudé třešně na stromech a nepočítaně vlajek na hřbitovech. Právě ony jsou tu nové. Čestné hroby hrdinů padlých v téhle válce. Ještě loni na jaře jich bylo jen pár. Dnes je jich naopak příliš mnoho. Všechny tak čerstvé. Nedá se je nevidět. V každé vsi a městě, jimiž projíždíme, na lvovském hřbitově, jenž je vlajkami tak posetý, až čekám, že se každou chvíli vším tím smutným třepotáním ve větru vznese.

Uzel naděje

Jedeme plynule, tentokrát žádná kontrolní stanoviště hlídaná vojáky nebo ozbrojenými domobranci, občas lze zahlédnout zbytky dočasných opevnění odsunuté do pole či příkopu. Čerpací stanice jsou všechny v provozu a nemají limit na množství paliva jako loni. Pekárny voní čerstvým chlebem, obchody otevřené a plné zboží. Tep normálního života.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!