Tisková konference k projektu Vltavské filharmonie. (11. října 2022)

Tisková konference k projektu Vltavské filharmonie. (11. října 2022) Zdroj: ČTK / Vondrouš Roman

Tisková konference k projektu Vltavské filharmonie. (11. října 2022)
Tisková konference k projektu Vltavské filharmonie. (11. října 2022)
Pokračování přerušeného ustavujícího jednání pražského zastupitelstva. (24. listopadu 2022)
Pokračování přerušeného ustavujícího jednání pražského zastupitelstva. (24. listopadu 2022)
Pokračování přerušeného ustavujícího jednání pražského zastupitelstva. (24. listopadu 2022)
10
Fotogalerie

Triumf Hřiba s Hlaváčkem: V nové pražské koalici mají většinu a důležité gesce Piráti a STAN

V Praze je čtyři měsíce po volbách téměř složená nová koalice – chybí už jen schválení koaliční smlouvy a zvolení nové rady města. Primátorem bude Bohuslav Svoboda, zásadní pozice si ale vyjednali Piráti a STAN. Dosluhující primátor Zdeněk Hřib bude ve vedení Prahy pokračovat jako 1. náměstek pro dopravu, v nejvýznamnějších oblastech Prahu čeká pokračování nastolených změn.

Nové vedení Prahy má zastupitelstvo zvolit přespříští týden. Pozice v radě budou rozděleny následovně: 5 radních včetně primátora pro SPOLU, 4 pro Piráty a 2 pro STAN. Právě o počtech křesel se vedl nejdelší spor. SPOLU dlouho trvalo na většině v radě a zároveň i postu primátora, přestože ve volbách získalo méně hlasů než Piráti a STAN.

Až když SPOLU na prosincovém jednání zkrachovala varianta s hnutím ANO, pro kterou odmítla hlasovat Hana Kordová Marvanová, vrátilo se k Pirátům a Starostům s nabídkou odpovídající výsledku voleb. V tu chvíli se jednání odšpuntovalo, Piráti opustili Alianci s Prahou sobě - hnutí Jana Čižinského se tak stěhuje do opozice. SPOLU se zase vzdalo plánu na vytvoření nového super-radního pro investice.

Většina pro Hřiba

Co tedy nové rozvržení moci v Praze reálně znamená? Nejlépe to vystihl ještě v prosinci šéf pražské ODS Marek Benda, když na CNN Prima News řekl: „Já nedopustím, aby stávající koalice měla většinu v nové radě.“ A právě to se navzdory SPOLU stalo. Piráti a STAN jsou v pražském kontextu ideoví spojenci, jejich lídři Zdeněk Hřib a Petr Hlaváček mají podobný, progresivní pohled na město. I když se jim nepovedlo do koalice přivést Prahu sobě, budou mít v novém vedení Prahy většinu. Že Piráti získali v jednání maximum, tvrdí i lídr opozičního ANO Patrik Nacher.

Navíc dostali dvě nejvýznamnější gesce. Nejdůležitější oblasti pro Prahu jsou dlouhodobě doprava a bydlení. V pozici náměstka pro územní rozvoj, který má největší vliv na bytovou výstavbu, zůstává Petr Hlaváček. Pod něj budou dál spadat změny územního plánu, kterými město nejvíc ovlivňuje rychlost výstavby. Zároveň může pokračovat ve svém projektu Pražské developerské společnosti, která připravuje stavbu asi 8 tisíc bytů na městských pozemcích – třeba na Nových Dvorech, Vršovické nebo v Dolních Počernicích, které se nejspíš začnou stavět už v tomhle volebním období

No a náměstkem pro dopravu bude Zdeněk Hřib. Ačkoli je doprava v Praze těžká oblast, pro Hřiba to může být dobrá pozice: během příštích letech se totiž dokončí několik velkých dopravních staveb z minulého období. Hřib tedy bude přestřihávat pásku u zrekonstruovaného Barrandovského mostu, nového Dvoreckého mostu nebo nových tramvajových tratí na Václavské náměstí, z Modřan do Libuše a několika dalších. Bude taky pokračovat ve stavbě metra D. Že má náměstek pro dopravu na Prahu větší přímý vliv než primátor, bylo znát třeba když končící náměstek Scheinherr (Praha sobě) nechal uzavřít část Smetanova nábřeží pro auta a Hřib se o tom dle svých slov dozvěděl až z novin. To je sice trochu nadsazené, platí však, že o dopravních investicích rozhoduje hlavně náměstek pro dopravu, ačkoli si je část veřejnosti spojuje víc s primátorem.

Za SPOLU Svoboda a Pospíšil

Zajímavost také je, že Hřib bude teprve druhý primátor, který bude v jiné roli pokračovat v dalším vedení města. Tím prvním byl Igor Němec, který však v čele Prahy strávil jen pár měsíců v roce 2002. Kromě Hřiba bude v radě pokračovat i další Pirát Adam Zábranský – akorát místo radního pro bydlení a transparentnost teď bude radním pro majetek a legislativu.

SPOLU dostane vcelku významný post náměstka pro finance, dále radní pro kulturu, bydlení a sociální oblast. O personálním obsazení se zatím jen spekuluje, často zaznívá, že radním pro kulturu se má stát Jiří Pospíšil. S výjimkou financí a primátora jde ve městě o relativně slabé gesce. Ostatní strany zatím nezveřejnily jména svých radních, u Pirátů už je známo, že kromě Hřiba a Zábranského do rady míří ještě Jana Komrsková (náměstkyně pro životní prostředí a klimatický plán) a Daniel Mazur (radní pro ICT a výzkum). Za STAN je jasná pozice pro Hlaváčka, druhá funkce je radní pro školství a sport.

Otázkou zůstává, jak po ostrých jednáních bude koalice fungovat. Většinu v radě sice budou mít Piráti a STAN, SPOLU však bude mít „primátorské veto“ – přesněji řečeno možnost primátora přesunout hlasování o dané věci na zastupitelstvo. Tam by se ale SPOLU muselo spojovat s ANO, aby získalo jakousi alternativní většinu, a to už jednou skončilo krachem. Možná nakonec všechny strany dojdou k přesvědčení, že je pro ně jednodušší se domluvit – ostatně, v základních cílech byly jejich programy skoro stejné.