Volební štáb kandidáta na prezidenta Andreje Babiše (ANO), 28. ledna 2023, Praha. Poražený kandidát Andrej Babiš komentuje výsledky voleb.

Volební štáb kandidáta na prezidenta Andreje Babiše (ANO), 28. ledna 2023, Praha. Poražený kandidát Andrej Babiš komentuje výsledky voleb. Zdroj: E15 Miroslav Belančin

Anrej Babiš kvůli výhrůžkám zrušil kontaktní kampaň před druhým kolem prezidentského klání
Anrej Babiš kvůli výhrůžkám zrušil kontaktní kampaň před druhým kolem prezidentského klání
Andrej Babiš ve svém volebním štábu. (28.1.2023)
Volební štáb kandidáta na prezidenta Andreje Babiše (ANO), 28. ledna 2023, Praha. Poražený kandidát Andrej Babiš komentuje výsledky voleb.
Volební štáb kandidáta na prezidenta Andreje Babiše (ANO), 28. ledna 2023, Praha. Poražený kandidát Andrej Babiš komentuje výsledky voleb. A Monika Babišová
15
Fotogalerie

I když volby nevyhrál, plánuje Babiš i tak světový mírový summit. Místo Hradu bude na Čapím hnízdě

Poslanec Andrej Babiš, který neúspěšně kandidoval na prezidenta, rozhodně nehází flintu do žita. Z režimu „prezidentská kampaň“ přepnul okamžitě na „kampaň na premiéra“ a jede dál. Ostatně jeho život je posledních několik let nekonečná šňůra kampaní, na což si zvykl a bez čehož zjevně nemůže žít.

Jako kandidát na prezidenta sliboval, že uspořádá na Pražském hradě či někde v jeho okolí mírový summit, který jednou a provždy nastolí mír všude. Babiš je, na rozdíl od úplně všech politiků na celém světě, v první řadě krizový manažer, který vyjednává míry dnes a denně. Vyjednávání mírů je Babišův denní chléb.

Své plány na vyjednávání světového míru na světovém summitu na nádvoří Pražského hradu nezrušil, ani když se nestal prezidentem. Jen místo konání summitu přesunul na Čapí hnízdo.

„To, že nebudu prezidentem, nic nemění na věci, že zařídím světový mír. Dnešní moje prohra není prohrou, ale naopak výhrou. Získal jsem víc hlasů než celá pětikoalice dohromady. Tím pádem mám mandát, na co si zamanu. A já si zamanul, že vyjednám světový mír na světovém summitu, kam pozvu všechny důležité státníky z celého světa. Já to totiž myslím vážně. Už v průběhu kampaně jsem se telefonicky spojil s nejmocnějšími lidmi světa, abych jejich přítomnost na summitu předjednal. Co udělal Pavel? Ten se promenádoval na náměstích. To já makal na míru,“ vysvětloval Andrej Babiš na tiskové konferenci.

„Já mluvil s Macronem, s Orbánem… a tak dále. Jsou to desítky telefonátů a musím říci, že se věci pohnuly. Summit bude. Pak se budete divit. Jo, a gratuluju Pavlovi k vítězství, ať se tím úřadem třeba udáví,“ zakončil Andrej Babiš tiskovou konferenci, načež se urychleně odebral domů, kde bude dál žhavit dráty. Čeká ho totiž spousta telefonátů, protože mírový summit se sám neudělá a bez něho mír nebude.

V rámci další předvolební kampaně do Poslanecké sněmovny by se samozřejmě Babišovi hodilo vyjednat na Ukrajině mír. Důležité bude ale načasování. Nesmí mír vyjednat moc rychle. Podle politologů by bylo ideální, kdyby vyjednal mír tak měsíc nebo tři týdny před volbami. Tím pádem má ještě dost času, čemuž očividně odpovídá i současný průběh vyjednávání summitu.

„Mohu potvrdit, že mi volal nějaký úředník z České republiky. Oslovoval mě kamaráde a zval mě do Prahy na nějaký mírový summit, nebo co to mlel. Prý všechno přichystá a bude to moderovat. Popřál jsem mu hodně štěstí, zavěsil a zablokoval si jeho číslo. Podle mých poradců to byl nějaký řadový poslanec z Česka. Na žádný jeho summit nejedu, já se musím věnovat důležitějším věcem než se zabývat nějakým maniakem,“ potvrdil německý kancléř Olaf Scholz, že s ním Babiš předjednal účast na mírovém summitu.

„Ano, pan Babiš mi volal. Volal mi, i když jsem mu v minulosti říkal, aby mi nevolal, že je mi nepříjemné s ním mluvit. To, že jsem ho před pár týdny přijal na návštěvu, bylo tím, že se mi představil jako prezident České republiky. Kdybych věděl, že je jenom obyčejným poslancem, samozřejmě bych ho nepřijal. Nabízel mi nějaký mírový summit nebo co. Přesně nevím, o co šlo, protože mu nebylo rozumět a ani naši překladatelé si s ním nevěděli moc rady,“ komentoval jednání o účasti na Babišově světovém summitu za světový mír francouzský prezident Emmanuel Macron.

Ačkoli je v tomto ohledu Andrej Babiš optimista, kterému přislíbili účast nejdůležitější světoví státníci, podle dostupných informací při hovoru se státníky skoro nikdo nevěděl, kdo to Babiš je a o co mu jde. Jediný, kdo přislíbil účast, je Viktor Orbán z Maďarska a jeho poslankyně Alena Schillerová. Do parlamentních voleb je ale zatím dost času a do té doby to Babiš určitě dotáhne. Nebo válka skončí a Babiš prohlásí, že ji zvládl ukončit i bez summitu.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je chvílemi až nekritické nadšení pro nově zvoleného prezidenta.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>