Prezidentské volby 2023: Do volebního štábu Andreje Babiše dorazil poslanec Aleš Juchelka (14. 1. 2023)

Prezidentské volby 2023: Do volebního štábu Andreje Babiše dorazil poslanec Aleš Juchelka (14. 1. 2023) Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Volební štáb kandidáta na prezidenta Andreje Babiše (ANO), 28. ledna 2023, Praha. Aleš Juchelka (vlevo)
Poslanec Aleš Juchelka (ANO)
Prezidentské volby 2023: Do volebního štábu Andreje Babiše dorazil poslanec Aleš Juchelka (14. 1. 2023)
Poslanec Aleš Juchelka (ANO)
Prezidentské volby 2023: Do volebního štábu Andreje Babiše dorazil poslanec Aleš Juchelka (14. 1. 2023)
13
Fotogalerie

Ani moje žena ho nezná. Poslanec Juchelka obhajoval Babiše, který si nepamatoval jeho jméno

Poslanec za ANO Adam Juchelka neměl příliš vydařené sobotní volební odpoledne. Ráno vstával ještě za tmy, aby stihl s předstihem dorazit do volebního štábu Andreje Babiše. Rychle posnídal Kostelecké párky, políbil svou spící ženu na tvář, políbil děti, políbil fotografii Andreje Babiše a vyrazil na tři a půl hodiny dlouhou cestu autem z Ostravy do Prahy.

Na místo volebního štábu dorazil ještě v době, kdy bylo zavřeno, takže dvě a půl hodiny stál venku. Vlezlou zimu se mu dařilo šálit hřejivými myšlenkami na prezidenta Andreje Babiše.

Když potom vrátný otevřel dveře volebního štábu, poslanec Antonín Juchelka vyrazil kupředu a zabral si stoleček co nejblíž pódiu, aby až budou hlasy sečteny a předseda pronese vítěznou řeč, měl na pana prezidenta nejlepší výhled. 

Při čekání neunikl pozornosti novinářů, kteří ve volebním štábu Andreje Babiše marně hledali relevantnějšího zástupce hnutí ANO. Nikdo jiný než poslanec Jan Juchelka tam ale nebyl, takže nebylo zbytí. 

Zatímco ve volebním štábu Petra Pavla poskytovaly médiím rozhovory jeho podporovatelé jako Václav Marhoul, Daniela Kolářová nebo Zdeněk Svěrák, ve štábu Andreje Babiše zastal roli celebrity poslanec Martin Juchelka, který suploval absenci kohokoliv významnějšího a známějšího. 

Mnoho Juchelků

Aby navodil pocit rozmanitosti a pestrosti, dával rozhovor tu v rozepnutém saku, tu zase se skvrnou od hořčice na košili, a dokonce i s falešným knírem. Vyvolával tím dojem, že Babiše podporuje řada různých osobností. 

Než dorazil kdokoliv jiný z ANO, užíval si poslanec Petr Juchelka pozornosti médií. Na nepříjemné otázky ohledně pokleslé kampaně ale odpovídal rozpačitě a byl viditelně zpocený. V kuloárech se šeptá, že poslanec Zdeněk Juchelka je jako předvoj vysílán před novináře, aby obhajoval Babiše, aby to byl právě on, kdo bude před veřejností za blbce. 

Pak ale na místo dorazilo několik dalších řadových poslanců za ANO a zájem o poslance Bedřicha Juchelku ze strany médií opadl. Sednul si tedy ke svému stolečku a jedl chlebíčky. 

Jeho další velká chvíle přišla až s příchodem Andreje Babiše, který uznal prohru a poděkoval svému týmu, který stál na pódiu za ním. Jmenoval všechny, a když přišel na řadu Mojmír Juchelka, Babiš si nemohl vzpomenout, jak se jmenuje. Obhajoval to tím, že těch Juchelků je hodně. Ačkoliv tak dal Babiš jasně najevo, že Roman Juchelka je pro něho jenom bezejmený pohůnek z holdingu, Tomáš Juchelka to vidí jinak. 

„Já si to rozhodně neberu osobně. S panem předsedou máme pevný a silný vztah. Oslovuje mě familiárně „hej, ty tam“, takže není zvyklý na mé jméno. Hodně lidí si na mé jméno nezvyklo. Ani moje vlastní žena dodnes neví, jak se jmenuju. Tohle bych mu rozhodně nevyčítal,“ potvrdil v podvečer poslanec Štěpán Juchelka, že je bezejmenným pěšákem nejen pro předsedu Andreje Babiše, ale i pro většinu lidí ve svém okolí. 

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Že v Babišově štábu vypnuli promítání výsledků je však skutečností.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>