Andrej Babiš ve svém volebním štábu (28. 1. 2023)

Andrej Babiš ve svém volebním štábu (28. 1. 2023) Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Volební štáb kandidáta na prezidenta Andreje Babiše (ANO), 28. ledna 2023, Praha. Poražený kandidát Andrej Babiš komentuje výsledky voleb. A Alena Šilerova
Volební štáb kandidáta na prezidenta Andreje Babiše (ANO), 28. ledna 2023, Praha. Poražený kandidát Andrej Babiš komentuje výsledky voleb.
Volební štáb kandidáta na prezidenta Andreje Babiše (ANO), 28. ledna 2023, Praha. Poražený kandidát Andrej Babiš komentuje výsledky voleb. A Monika Babišová
Volební štáb kandidáta na prezidenta Andreje Babiše (ANO), 28. ledna 2023, Praha. Poražený kandidát Andrej Babiš komentuje výsledky voleb.
Volební štáb kandidáta na prezidenta Andreje Babiše (ANO), 28. ledna 2023, Praha. Poražený kandidát Andrej Babiš komentuje výsledky voleb.
47
Fotogalerie

V Babišově štábu se výsledky přestaly sledovat už ve 3 hodiny. Jak vypadala velká prohra šéfa ANO?

Že Andrej Babiš prohrál, bylo v jeho štábu jasné už kolem třetí hodiny. V tu dobu se vyklidil raut v novinářském sálu a vypla se projekce výsledků - přenos ČT24 u Babiše znovu zapnuli až před projevem šéfa ANO na tiskovce. Tohle nebyl Babišův den, ale také to rozhodně nebyl Babišův konec v politice.

V předvolebních debatách Babiš několikrát zmiňoval výrok novinářky Lenky Zlámalové, která ve zkratce říká, že většina novinářské obce fandila Petru Pavlovi. Je fér uznat, že to je zřejmě pravda a na atmosféře v novinářském sále to bylo znát. “Proti té přesilovce se nedalo vyhrát,” řekl v rozhovoru pro Reflex Patrik Nacher, který to zřejmě vnímá podobně.

Na druhou stranu, i to je důsledek Babišových útoků na média a štvavých politických kampaní - ať už té předloňské sněmovní, nebo letošní prezidentské. Strach z války Babišovi zřejmě pomohl získat voliče SPD. Ani to ale nestačilo. Do budoucna z toho však Babiš může těžit - Okamurovi příznivci si na něj “zvyknou” a bude teď pro ně možná víc přijatelný.

V Babišově štábu se výsledky na začátku promítaly na velkou stěnu. Ve 3 hodiny, kdy začalo být o výsledku jasno, se však projekce vypla. Dle Babišova týmu šlo o technické problémy, zapnula se opět až krátce před Babišovým projevem. Došlo ke kuriózní situaci, kdy novináři v hloučku sledovali výsledky a Pavlův projev na menší obrazovce, kterou si přivezl štáb ČT. Ve stejnou chvíli se sklidil raut a další jídlo už novináři nedostali.

Na Babiše se původně mělo čekat až do úplného sečtení, nakonec vystoupil dřív. V projevu pogratuloval Pavlovi a řekl, že si přeje zklidnění společnosti. Na druhou stranu pak sám útočil na moderátora ČT Martina Řezníčka, kterému řekl, že by se ho po moderování debaty už neměl na nic ptát. Opět bylo vidět, že stylizace do vlídného prezidenta - sjednotitele byla u Babiše našroubovaná. Už během tiskovky se ze vstřícného diplomata stal zase starý dobrý Babiš.

Lidé z hnutí ANO si nepřipouštěli, že by kampaň byla moc útočná. Exministryně Dostálová v ČT mluvila o “vojenských ambicích Petra Pavla” - jako by snad “válečná” kampaň pořád neskončila. Podobně mluvil i Patrik Nacher v rozhovoru pro Reflex. “Tady rok posloucháme, že jsme ve válce, rok posloucháme, že musíme přijmout válečnou daň - ten windfalltax, nebo válečný rozpočet, rok tady vidíme záběry z Ukrajiny, máme tady největší počet ukrajinských uprchlíků na počet obyvatel,” obhajoval kampaň Nacher.

Kromě toho Nacher i Babiš připomínají, že počet hlasů pro šéfa ANO byl pořád vysoký. “Získat 2 300 000 voličů, to je velký závazek,” dodal Nacher. Babiš zdůraznil, že to je víc než součet SPOLU a Pirátů se STAN ve sněmovních volbách, což je ale možná spíš důležitý vzkaz pro Tomia Okamuru. A i když teď v nebabišovském táboře vládne euforie, je jasné, že Babiš i přes velkou prohru pojede dál.