Pokračování přerušeného ustavujícího jednání pražského zastupitelstva. (24. listopadu 2022)

Pokračování přerušeného ustavujícího jednání pražského zastupitelstva. (24. listopadu 2022) Zdroj: ČTK / Kamaryt Michal

Pokračování přerušeného ustavujícího jednání pražského zastupitelstva. (24. listopadu 2022)
Ustavující jednání pražského zastupitelstva po volbách. 3. listopadu 2022, Praha.
Ustavující jednání pražského zastupitelstva po volbách. 3. listopadu 2022, Praha.
Ustavující jednání pražského zastupitelstva po volbách. 3. listopadu 2022, Praha.
Ustavující jednání pražského zastupitelstva po volbách. 3. listopadu 2022, Praha.
9
Fotogalerie

Obrovské fiasko SPOLU a ANO v Praze: Svobodu nezvolili primátorem, Piráti a STAN se vrací do hry

Koalice SPOLU v Praze zažívá nečekanou blamáž. Ve středu na tiskové konferenci s hnutím ANO oznámila, že zvolí na čtvrtečním zastupitelstvu primátorem Bohuslava Svobodu. Až včera večer se ukázalo, že pro něj SPOLU nemá dost hlasů, a to ve vlastních řadách – zvednout ruku pro něj odmítla Hana Kordová Marvanová. SPOLU se zřejmě bude muset vrátit k jednání s Piráty a STAN a dát jim nabídku odpovídající výsledku voleb, tedy vstřícnější než posledně.

Dění na pražské radnici tento týden dostalo kuriózní pokračování. Koalice SPOLU nejprve jednala s hnutím ANO o zvolení menšinové rady, na její podobě se však neshodli. Přišli tak s variantou, že zvolí jen primátora, nikoli kompletní radu. Tento scénář oznámili pražští šéfové SPOLU a ANO na společné tiskovce a vypadalo to, že pro něj mají připravené hlasy.

Dva primátoři naráz

Vznikla by tím celkem nepřehledná situace: ve funkci by byl nový primátor Svoboda, ale zároveň radní z minulého volebního období, tedy za Piráty, Prahu sobě, STAN a TOP 09. Členem rady by zůstal i dosluhující primátor Hřib. Tuto komplikovanou konstrukci chtělo SPOLU držet až do února, zbývající strany v zastupitelstvu s tím už počítaly.

Pro dohodu s ANO však nakonec odmítla hlasovat zastupitelka SPOLU Hana Kordová Marvanová. Mimochodem, právě Marvanová dostala v nedávných volbách nejvíc křížků ze všech kandidátů SPOLU. Jakoukoli spolupráci s ANO však od začátku odmítá a dle toho hodlala dnes hlasovat. Šéfové SPOLU si nejspíš její názor nezjistili předem, nebo se možná Marvanová rozhodla až během zastupitelstva.

Ať tak nebo tak, výsledek je jasný. Koalice SPOLU čtvrt roku po volbách nedokázala vytvořit žádnou novou koalici v Praze a u moci zůstává stará rada v čele se Zdeňkem Hřibem. Jen pro zajímavost: jednání se táhnou tak dlouho, že Hřib se už teď stal třetím nejdéle sloužícím porevolučním primátorem po Pavlu Bémovi a Janu Koukalovi.

A proč jednání v Praze neberou konce? Především proto, že koalice SPOLU nedala Pirátům a STAN žádnou nabídku, kterou by vzhledem k výsledku voleb mohli akceptovat. Pojďme si povolební dění zrekapitulovat.

Volební nevýhra

SPOLU sice od začátku deklarovalo vůli dohodnout se s Piráty a STAN, předložilo jim ale poměrně nevýhodné nabídky. Výsledek voleb byl pro pravici v Praze nejhorší od revoluce a dovedl ji až do nepovedeného paktu s Babišovým hnutím. Ale nejdříve k jednáním o „vládním půdorysu.“

Rozhovory o koalici po vzoru vlády ztroskotaly minulý týden. Piráti a STAN odmítli nabídku koalice SPOLU, dle které mělo SPOLU mít jak primátora, tak většinu v radě a ještě nový post „náměstka pro investice“, který by například prestižní gesci dopravy zbavil zásadních kompetencí. A to všechno navzdory volebnímu výsledku – Piráti a STAN získali v Praze více hlasů než SPOLU.

Právě špatný výsledek SPOLU ve volbách je základ současné situace. Součástí koaličního memoranda SPOLU pro Prahu je totiž také dohoda o případném rozvržení počtu míst v radě města, která nepočítá s nižším počtem než 7 míst a rozvržením 3 pro ODS, 3 pro TOP 09 a 1 pro KDU-ČSL.

Pokud by SPOLU mělo 5 radních, musela by mít buď ODS jen 2, nebo TOP 09 jen 1, případně lidovci žádného. Do takových ústupků se žádné straně nechce. Deklarovaným cílem SPOLU v pražských volbách bylo získat minimálně 30 %, potenciál byl dle průzkumů i přes 40 %. Proto SPOLU počítalo s tak vysokým počtem radních.

Skutečný výsledek však zůstal hluboko pod očekáváním. V loňských sněmovních volbách ještě SPOLU získalo v Praze 40 %, v komunálních jen 24 %. V Praze navíc byla nezvykle nižší volební účast než celostátně, což například Bohumil Pečinka připisuje tomu, že pražští voliči SPOLU odmítli jejich kandidátku a lídra Svobodu a proto k volbám ve velkém nepřišli.

Strany SPOLU se navíc propadly i co do počtu mandátů. ODS získala v minulých volbách samostatně 14 zastupitelů, letos jen 10 (počítáme-li Hanu Kordovou Marvanovou, která je nezávislá, ale nominovaná za ODS). TOP 09 klesla z 9 mandátů na 7, jen lidovci si drobně polepšili: místo jednoho zastupitele mají dva.

Součet pravicových stran v Praze rovněž nikdy nebyl tak slabý. Ještě po roce 2010 daly ODS, TOP 09 a KDU-ČSL v Praze dohromady 46 mandátů, v dalším dvou volebních obdobích nejprve 26, pak 21, a v tomto volebním období už mají dohromady jako SPOLU jen 19. Jen pro ilustraci – víc než ODS mají v Praze jak Piráti, tak i Čižinského Praha sobě. To je výsledek strany, o které se kdysi říkalo, že by jí na výhru v Praze postačila i tenisová raketa Václava Klause. Ještě nedávno by takový propadák vedl k rezignaci pražského vedení těchto stran, stejně jako současné vyjednávací fiasko a nekonečné hledání koalice.

Kdo je arogantní tentokrát?

Tolik k prostým součtům. Ze strany SPOLU často zaznívá interpretace, že jednání zkrachovala na požadavcích Pirátů a jakési „aroganci“ Zdeňka Hřiba. Nikdo ze SPOLU dosud nevysvětlil, co Hřibovou arogancí myslí a jaký vliv má na jednání. Dohodu navrženou SPOLU totiž neodmítli jen Piráti, ale také STAN. „Když máte většinu v radě, a ještě k tomu primátora na jedné straně, která má rozdíl jednoho mandátu a na procenta je slabší, tak to není spravedlivé,“ řekl v rozhovoru pro Reflex lídr STANu Petr Hlaváček.

Z návrhu to zkrátka působí tak, že SPOLU o koalici na vládním půdorysu zájem nemělo a upřednostňovalo spojení s Babišovým ANO, které však teď také ztroskotalo. Krach jednání s Piráty a STAN házelo SPOLU na „arogantního Hřiba.“ Kdo za neúspěch může tentokrát? „Arogantní“ Marvanová? Nechme se překvapit.