Petr Hlaváček

Petr Hlaváček Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Petr Hlaváček, architekt, urbanista
Petr Hlaváček, architekt, urbanista
Náměstek primátora Petr Hlaváček
Lídr hnutí STAN v Praze Petr Hlaváček
4
Fotogalerie

Hřib vládl zodpovědně, nabídka SPOLU byla neférová. V Praze vzniká opoziční smlouva, říká Hlaváček

Praha bude mít nejspíš již zítra nového primátora a vedení města, zastupitelstvo  zvolí menšinovou radu koalice SPOLU s podporou ANO. Spolupráce SPOLU, Pirátů a STAN zkrachovala kvůli nespravedlivým nárokům SPOLU na posty v radě, říká v rozhovoru pro Reflex lídr STAN Petr Hlaváček. Nové vedení města dle něj bude nestabilní, Praha přitom potřebuje posouvat velké a náročné projekty. Hlaváček, který v těchto dnech dosluhuje jako náměstek pro územní rozvoj, také hodnotí Zdeňka Hřiba v roli primátora a odmítá, že by byl Hřib arogantní: "To je hodně zjednodušený příběh," dodává.

Před týdnem koalice SPOLU oznámila, že ukončuje jednání s vámi a Piráty a začne jednat o menšinové radě. Jaké jednání to pro vás bylo?

Já jsem byl nemocný, zastoupili mě kolegové Katka Arnotová, Honza Lacina, Tonda Klecanda a Pavel Dobeš. Nicméně ta schůzka navazovala na předchozí jednání, kde jsem byl. Očekávali jsme posun ve vyjednávání čísel pro zastoupení v radě. Od kolegů vím, že SPOLU na tom posledním jednání hned na začátku řeklo, že z počtu 6 radních neustoupí a debata nebyla moc dlouhá. Dále vznikla diskuze o nové pozici náměstka pro investice, což není úplně vyjasněné. Na jednání však kolegové ze SPOLU neřekli, že začnou jednat o menšinové radě s ANO. To zaznělo až na tiskovce a musím říct, že mě to překvapilo.

Je ještě šance postavit koalici na vládním půdorysu?

Já jsem na té předcházející schůzce definoval jedinou věc, ve které vidím spor, a to je spravedlivý podíl v radě. Na mandáty to vychází 19 SPOLU, 18 Piráti a STAN, ale na procenta ve volbách získali Piráti a STAN více než SPOLU. Takže ty pozice jsou poměrně vyrovnané. Od začátku bylo téma to, že SPOLU chce mít i přesto jak většinu v radě, tak primátora. Takhle je ta matrice nastavená.

Proč se na tomto bodě jednání zaseklo?

Bohužel kolegům ze SPOLU zároveň vychází ještě jedno číslo, a to je 33, což je většina, kterou mají s hnutím ANO. To je podle mě velice křehké číslo a myslím, že by nevedlo ke stabilní radě. Samozřejmě jsou tam ještě v rezervě 3 hlasy SPD, ale nepředpokládám, že by na ně kolegové chtěli spoléhat.

Vzniká v Praze nová opoziční smlouva?

Ten termín je hodně spojený s tehdejším spojením ODS a ČSSD. Možná by šlo použít nějaký rakousko-uherský termín jako pragmatická sankce. Každopádně to je pragmatické spojení ideových odpůrců. Myslím si, že Patrik Nacher nemá pravdu, když říká, že to není opoziční smlouva. Obě ty strany proti sobě vedly v kampani nesmiřitelný boj. Já se třeba těším, až se Patrika Nachera zeptám, kdo teda v tom SPOLU lže, jak psalo ANO na billboardech. Každopádně to nebude mít pozitivní dopad na město, SPOLU ponese poměrně velký politický náklad, což povede k nestabilitě.

Finální nabídka SPOLU na koalici zněla 6 radních včetně primátora pro SPOLU, 4 Piráti, 1 STAN. Proč vám připadala neférová?

 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!