Video placeholde
Andrej Babiš u soudu. (15.9.2022)
Andrej Babiš u soudu. (14.9.2022)
Andrej Babiš u soudu. (14.9.2022)
Andrej Babiš u soudu. (14.9.2022)
Andrej Babiš u soudu. (14.9.2022)
12
Fotogalerie

Babiš si na prezidenta nevěří. Začíná šířit legendu, že je přemlouván, aby se vrátil do vlády

Andrej Babiš po posledním průzkumu prezidentských preferencí naznačil zatím nejotevřeněji, že to s jeho kandidaturou na Hrad nemusí být tak horké. Stále vše zvažuje, ale lidé ho prý potřebují zpátky ve vládě. Sám přiznává, že mu premiérská role sedí víc.

Šéf ANO poskytl titulní rozhovor Lidovým novinám (17. 9. 2022, „Babiš: Premiérská role mi sedí víc“), kde se dosud nejobsáhleji vyjádřil k prezidentské kandidatuře. Navozuje dojem, že hledá cestu, jak z ní vycouvat a neztratit tvář. Boj o Hrad sice nikdy oficiálně nepotvrdil a prohlašoval, že si to nepřeje jeho rodina. Nyní se však posunul dál: Rozmlouvají mu to údajně jeho voliči na výjezdech.

Nekandidujte na Hrad

„Všechno má nějaký vývoj a hnutí si musí říct, co je důležité. Priorita hnutí je vrátit se do vlády. Dneska už lidé pochopili, že když jsme byli ve vládě, tak jsme měli výsledky,“ reagoval na otázku, proč tak dlouho váhá s oznámením prezidentské kandidatury.

Výsledky jsou diskutabilní. Babišova vláda za sebou zanechala rekordní lockdowny a počet obětí covidu-19, a nejrychleji rostoucí dluh v Evropské unii.

„S tou zhoršující se situací lidí a při pohledu na naprosto neschopnou vládu za mnou chodí čím dál víc lidí a říkají: Nekandidujte na prezidenta, potřebujeme vás zpátky jako premiéra!“ vyhýbal se odpovědi, jak se nakonec zachová.

Nevyloučil, že se zaměří na návrat do exekutivy „Jsem manažer, premiérská role mi sedí víc.“ Připomíná, že prezident má omezené pravomoci. To zjistil až teď?

Lidé podle Babiše potřebují „nějakou naději, nějaký směr, a to jim tato vláda nedává, naopak kvůli ní mají strach o svou budoucnost“. Netrápí ho ale budoucnost mladších generací, jelikož jeho recepty znamenají v už tak napnutých rozpočtech další stovky miliard na dluh. Rozhodnout ale musí ANO.

„Hnutí si musí říct, kterého kandidáta doporučí. Kandidáti jsou: Alena Schillerová, Karel Havlíček, Radek Vondráček... Hnutí určitě bude mít svého kandidáta, který nebude závislý na sponzorech s ekonomickými a jinými zájmy,“ říká největší sponzor ANO s gigantickými ekonomickými a jinými zájmy.

Jsem připraven

Babiš vytváří zdání demokratičnosti uvnitř jeho hnutí, jako by se v něm odehrávalo něco bez jeho libovůle. K těmto alibistickým trikům se uchyluje tehdy, kdy si není jist reakcí jeho skalních voličů, kteří už s prezidentskou volbou počítali.

Rovněž prodává iluzi, že má okamžité řešení současné krize. „Kdyby vláda Petra Fialy padla, což nepředpokládám, tak bych se objednal u pana prezidenta a řekl mu, že naše stínová vláda je připravená nastoupit a rychle vyřešit problémy naší země,“ říká.

Pokud kalkuloval s tím, že vláda padne, ať už pod tlakem na hnutí STAN, nebo podporou společenských nepokojů, vyvolal opačný efekt. Tento tlak koalici stmelil a její poslední kroky zabrání nejhorším dopadům na domácnosti a firmy, i když pro opozici to bude pořád málo. Babiš se tak pravděpodobně předčasných voleb v příštím roce, jak doufal, nedočká.

Babišův rozhovor lze zasadit do časového rámce. Vyšel den poté, kdy agentura Median zveřejnila srpnový průzkum, ukazující posuny ve voličské přízni prezidentských kandidátů.

V prvním kole by znovu vyhrál Andrej Babiš ziskem 23,5 procenta hlasů, ale jeho podpora proti červenci klesla o dvě procenta. Přiblížil se mu generál Petr Pavel s 22 procenty. Mírně posílil a ze všech uvažovaných kandidátů má v prvním kole nejvyšší volební potenciál (34,5 procenta).

Ve druhém kole tohoto hypotetického duelu by uspěl Pavel s 58 procenty hlasů, přičemž ze starších průzkumů vyplývá, že by šéfa ANO ve druhém kole mohla porazit i Danuše Nerudová. Bývalé rektorce Mendelovy univerzity v Brně v srpnu nejvíc narostla podpora na 11,5 procenta (o čtyři procenta).

A to ještě není známo, zda svého kandidáta postaví vládní koalice. Definitivní rozhodnutí padne po komunálních a senátních volbách.

Průzkumy lze brát jen jako orientační mapování aktuálních voličských nálad. Mnohdy se netrefí, jako v případě jasného favorita Jana Fischera v prezidentské volbě v roce 2013. Přesto se ukazuje, že se Babišovi dosud nedaří zlomit trend jistoty úspěchu ve druhém kole, ačkoli mu spadly do klína složitá ekonomická situace a problémy vlády.

Kampaň nefunguje

Bývalý premiér stále příliš polarizuje společnost a převažují u něj negativní hodnocení. Nemá potenciál posbírat všechny voliče končícího prezidenta Zemana a nemůže ani počítat s jeho markantní podporou. Jejich vztahy ochladly.

Miloš Zeman se prakticky vytratil z veřejného života a do boje o Hrad vyslal odborového předáka Josefa Středulu. Ostatně podpora klesla i Zemanovi, jelikož podporuje povinné očkování proti covidu a po jistém osobním prozření odsuzuje ruskou okupaci Ukrajiny.

Babiš má podle Medianu vysokou podporu především u lidí nad 64 let a s nižším vzděláním. Přes agresivní kampaň „Za Babiše bylo líp“, svědčící o vyčpělosti jeho marketingového týmu, se mu nedaří zásadnější průlom do dalších voličských skupin. Preference ANO zatím nedosahují nejvyšších hodnot v době hospodářské konjunktury.

Šéf ANO se rovněž obává efektu Roberta Fica. Ve slovenské prezidentské volbě ho ve druhém kole nevolili ani jeho příznivci, kteří ho spíš viděli na postu předsedy vlády. Pokud se tedy Babiš rozhodne z boje o Hrad vycouvat, bude to signál, že si v těchto volbách příliš nevěří a případná porážka by ho mohla politicky oslabit.

Na premiérskou funkci by si ovšem musel počkat tři roky, pokud nedojde k dramatickým turbulencím. To je natolik dlouhá doba, že žádnou jistotu návratu do premiérského křesla nemá. Na druhou stranu nemá ani jistotu, že mezitím u soudu nevyvázne s nepodmíněným trestem, a imunita by se hodila. Stále má měsíc na rozmyšlenou.